Εισήγηση για ένταξη της Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες» περιοχές

Εισήγηση για ένταξη της Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες» περιοχές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά τετραψήφιος είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής, της Πάτρας αλλά και της Θεσσαλονίκης να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες κατά τη συνεδρίασή της η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί την ένταξη και της Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας –επίπεδο συναγερμού Β–, όπου ήδη βρίσκονται η Αττική και η Πάτρα.

Χθες, μια ημέρα που διενεργήθηκε πολύ μεγάλος αριθμός εξετάσεων (πάνω από 44.000 τεστ), ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας 1.070 νέα κρούσματα COVID-19 και 25 νέοι θάνατοι ασθενών. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν χθες το απόγευμα 249. Από τα νέα κρούσματα, το 50% εντοπίστηκε στην Αττική (533 κρούσματα). Η πρόσφατη εκτίμηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ότι «ο Δυτικός Τομέας Αθηνών έχει πρόβλημα» επιβεβαιώνεται, καθώς χθες στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίστηκαν 101 κρούσματα έναντι 55,14 που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών (20,6 ανά 100.000 πληθυσμού). 

Αύξηση στις νέες διαγνώσεις σε σχέση με τον μέσο όρο κρουσμάτων καταγράφεται σε όλες τις περιοχές της Αττικής. Στην Αχαΐα χθες εντοπίστηκαν 81 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 87. Η Θεσσαλονίκη συνορεύει με τη Χαλκιδική, μια από τις περιοχές της χώρας με υψηλό ιικό φορτίο (33 νέα κρούσματα και 31,2 ανά 100.000 κατοίκους), ενώ ανησυχεί τους ειδικούς και λόγω των παραλλαγών του κορωνοϊού. Χθες εντοπίστηκε άλλο ένα περιστατικό του βρετανικού στελέχους σε άτομο που εξετάστηκε σε κέντρο υγείας της Θεσσαλονίκης (συνολικά 205 δείγματα θετικά στο βρετανικό στέλεχος σε όλη τη χώρα και ένα θετικό στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος).

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Αύξηση 50% του ιικού φορτίου στα λύματα   

Παράλληλα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί έναντι της COVID-19, με περισσότερες από 338.000 δόσεις εμβολίων να έχουν χορηγηθεί έως χθες το πρωί, χωρίς όμως να λείπουν και ορισμένες αστοχίες. Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων αποσύρθηκαν χθες 36 φιαλίδια του εμβολίου (216 δόσεις) λόγω βλάβης στο καταγραφικό θερμοκρασίας ενός ψυγείου συντήρησης εμβολίων. Ο γ.γ. διευκρίνισε ότι η ποσότητα των εμβολίων αντικαταστάθηκε άμεσα με νέα παράδοση και δεν χάθηκε κανένα ραντεβού.

Εν τω μεταξύ, το θέμα του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμών των υγειονομικών συνεχίζει να φέρνει σε αντιπαράθεση τις αρμόδιες αρχές και το προσωπικό του ΕΣΥ. Χθες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς ζήτησε από την εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και κυβερνητικά στελέχη να ζητήσουν συγγνώμη από τους υγειονομικούς, σημειώνοντας ότι γιατροί του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είχαν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και τονίζοντας ότι σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής, όπως «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Γεννηματάς», Νίκαιας κ.ά., το ποσοστό των γιατρών που έχει εμβολιαστεί είναι 80%-90%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή