Στην πρώτη γραμμή οι πανεπιστημιακές κλινικές ΕΣΥ

Στην πρώτη γραμμή οι πανεπιστημιακές κλινικές ΕΣΥ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σημαντικό κλινικό, εργαστηριακό και ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σχετικά με τον κορωνοϊό και τις ανάγκες των πανεπιστημιακών κλινικών στην καθημερινή αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ και ένα χρόνο παρουσίασε χθες ο κ. Κώστας Συρίγος, καθηγητής και διευθυντής του τομέα Παθολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον νέο υφυπουργό Παιδείας και υπεύθυνο της ανώτατης εκπαίδευσης (και συνεπώνυμό του) κ. Αγγελο Συρίγο. «Οι πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΣΥ σηκώνουν μεγάλο βάρος στη μάχη κατά του κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Κ. Συρίγος, τονίζοντας τη σημασία της στελέχωσης των κλινικών με νέο προσωπικό. Ο Κ. Συρίγος είναι επικεφαλής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Μονάδας COVID -19 του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν με άρθρο τους στην «Κ» ο κ. Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής και ο κ. Πέτρος Σφηκάκης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τη διετία 2019-2020 η σχολή βελτίωσε τη θέση της και το 2020 πέτυχε πολύ σημαντικές διακρίσεις σε έξι εκ των πλέον σημαντικών παγκόσμιων κατατάξεων. Η Ιατρική ΕΚΠΑ συμπεριλαμβάνεται σε υψηλές θέσεις 25 φορές, σε 17 επιστημονικά αντικείμενα και ερευνητικούς τομείς της ιατρικής επιστήμης, αφήνοντας πίσω της τα 2/3 των αμερικανικών ιατρικών σχολών.

Πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Παράλληλα, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν και οι εργασιακές σχέσεις των μελών ΔΕΠ. «Πάγια θέση του ΕΚΠΑ είναι η δυνατότητα των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής να επιλέγουν πλήρη, μερική απασχόληση αλλά όχι αποκλειστική», δήλωσε ο κ. Κ. Συρίγος.

Με αφορμή το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται τώρα στη Βουλή προς ψήφιση, συζητήθηκε το θέμα της αντιμετώπισης της βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους και εναντίον μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας εκτός των πανεπιστημιακών χώρων. «Η βία και οι τραμπουκισμοί δεν γίνονται ανεκτοί από όπου και αν προέρχονται ή υποκινούνται. Η ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και η δημοκρατική αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι αδιαπραγμάτευτες», δήλωσε ο γιατρός του «Σωτηρία», με χρόνια εμπειρία στο ΕΚΠΑ. 

Τέλος, συζητήθηκαν και τα θέματα που προκαλεί η πανδημία στη λειτουργία των ΑΕΙ και τα διά ζώσης μαθήματα. Είναι σαφές ότι επηρεάζονται οι κλινικές ασκήσεις και τα εργαστηριακά μαθήματα. Πρόθεση είναι, όπως και να έχει, να γίνουν στα τέλη του εαρινού εξαμήνου, ώστε να καλυφθούν οι ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του εξαμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή