Αναζητώντας «συνταγή» στήριξης

Αναζητώντας «συνταγή» στήριξης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικοινωνιακά μπορεί να βοηθάει τους επιχειρηματίες της εστίασης να στέλνουν σε υπουργούς τα κλειδιά των εστιατορίων τους, τους κωδικούς για τον συναγερμό, τα μυστικά πιάτων τους όπως γιαχνί ή γιουβέτσι. Ωστόσο είναι κρίμα να μένουμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι στην ουσία. 

Ποια είναι αυτή; Οτι ο χώρος της εστίασης υποφέρει και καταστρέφεται. Αλλωστε δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δεν θα συμφωνήσει ότι στο πεδίο της οικονομίας η εστίαση είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας. Χιλιάδες λουκέτα θα μπουν, χιλιάδες εργαζόμενοι από εστιατόρια, μπαρ και καφέ θα βρεθούν στον αέρα. 

Τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό ότι επαγγελματίες του κλάδου συνασπίστηκαν για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς καταγγέλλουν ότι όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο τα καταστήματά τους παραμένουν κλειστά, η στήριξη που λαμβάνουν είναι ανεπαρκής και οι ζημιές τους ανυπολόγιστες. 

Η πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει από την Αττική αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ας δούμε τα δεδομένα. Πολλοί χώροι της εστίασης παραμένουν κλειστοί εδώ και τρεις μήνες, που σημαίνει μηδενικά έσοδα και σίγουρα δεν προβλέπεται να ανοίξουν σχετικά σύντομα. Τα πρώτα οριστικά λουκέτα έχουν μπει και φόβοι για μαζικά λουκέτα το επόμενο διάστημα δεν είναι καθόλου αβάσιμοι. Είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα; Οχι βέβαια. Σε όλο τον κόσμο η εστίαση υποφέρει. Στην Αμερική, λ.χ., έκθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Εστιατορίων κάνει λόγο για απώλειες εσόδων ύψους 240 δισ. δολαρίων μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2020. Εχει όμως ενδιαφέρον να δούμε και ποια μέτρα στήριξης παίρνουν οι κυβερνήσεις. 

Ας μείνουμε στην Ευρώπη. Στη Γερμανία όσοι επιχειρηματίες πλήττονται, λαμβάνουν από τη γενναιόδωρη κυβέρνηση το 75% του τζίρου που είχαν δηλώσει τον Νοέμβριο του 2019. Στη Γαλλία η κρατική βοήθεια δίνεται με δύο τρόπους: είτε με 10.000 ευρώ τον μήνα είτε με τη μορφή αποζημίωσης που φτάνει το 20% του κύκλου εργασιών του 2019. Δεν είμαστε ούτε Γερμανία ούτε Γαλλία ως προς τα δημοσιονομικά περιθώρια. Αλλα ας αντιγράψουμε κάποια από αυτά τα μέτρα στον βαθμό που μπορούμε, ας φέρουμε μια «συνταγή» στήριξης στα δικά μας μέτρα, έχοντας υπόψη μας ότι ακόμη κι όταν η εστίαση πάρει μπρος, θα αργήσει να ανακάμψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή