Η συνέχεια στο «κανάλι» της Βουλής

Η συνέχεια στο «κανάλι» της Βουλής

H δικογραφία για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, οι καταγγελίες για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και το παρασκήνιο

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες υπήρξε μία από τις μεγάλες δοκιμασίες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν με πάταγο κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με απόφαση της Ολομελείας του έκρινε την όλη διαδικασία μη σύννομη και αντισυνταγματική. Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και οι εκπρόσωποί τους, πέραν όλων των άλλων, υπέστησαν τη διαδικασία της απομόνωσης, κλεισμένοι σε ένα χώρο όπου διεξαγόταν η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία είχε προβληθεί ως κορυφαία πράξη εφαρμογής του νόμου.

Τώρα το παρασκήνιο αυτού του διαγωνισμού, άγνωστες πτυχές που καθόρισαν τις κυβερνητικές αποφάσεις της εποχής εκείνης, αναμένεται να απασχολήσει τη Βουλή και την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς η δικογραφία που έχει σχηματιστεί ύστερα από τις καταγγελίες στις δικαστικές αρχές του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος μετείχε στον διαγωνισμό διά του γιου του, πήρε τον δρόμο προς τη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Και αυτό γιατί ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος επιχείρησε να πάρει μία από τις τηλεοπτικές άδειες, έχει καταγγείλει στη Δικαιοσύνη ότι ο διαγωνισμός ήταν «στημένος» και ότι ο ίδιος, με εντολή τού τότε πανίσχυρου υπουργού Νίκου Παππά, δέχθηκε να μετάσχει προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), που ήθελε να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό δικής της επιρροής.

Η δικογραφία έφθασε στη Βουλή και ήδη μελετάται προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δρομολογηθούν κοινοβουλευτικές έρευνες ή αν ο σχετικός φάκελος θα μπει στο αρχείο. Οπως δηλώνουν μέσω της «Κ» αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, «ό,τι αποφασιστεί, σε εύθετο χρόνο, αυτό θα εξαρτηθεί μόνον από τη βασιμότητα των καταγγελλομένων και από την ποινική θεμελίωση των όσων περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη δικογραφία».
Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει η δικογραφία σε σχέση με τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τι έχει καταγγείλει για τον Νίκο Παππά ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος γνωρίζει τα πράγματα εκ των έσω μιας και μετείχε στον διαγωνισμό. 

Ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει καταγγείλει στον εισαγγελέα Κων. Σιμιτζόγλου, που διενήργησε και την έρευνα, ότι ο ίδιος δεν είχε χρήματα για να διεκδικήσει μια τηλεοπτική άδεια. Με εντολή του Νίκου Παππά και με ενέργειές του, εταιρεία της οικογένειας Χούρι διοχέτευσε μέσω συγκεκριμένης διαδρομής (Κύπρος κ.λπ.) στην Τράπεζα Αττικής τα 3 εκατ. ευρώ που ήταν απαραίτητα για να εκδοθεί εγγυητική επιστολή και να λάβει μέρος ο κ. Καλογρίτσας στον διαγωνισμό. Μάλιστα προς τούτο, για να δώσουν τα 3 εκατ. οι Χούρι, έγινε συμφωνία με τον κ. Καλογρίτσα για την εκτέλεση μιας εργολαβίας.

Και ενώ τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής βρέθηκαν, τα άλλα 22 εκατ. ευρώ που όφειλε να έχει ο επιχειρηματίας για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό δεν υπήρχαν.

Και εδώ τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Οπως προκύπτει από τη δικογραφία και από συγκεκριμένες καταθέσεις τριών μαρτύρων, που δόθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα τέλη του 2020, τα χρήματα αυτά αναζητήθηκαν με εντολή του Νίκου Παππά και με «αγγελιοφόρο» τον Χρήστο Καλογρίτσα από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος το έχει πει και δημοσίως. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η καταγγελία πως του ζητήθηκαν τα λεφτά για να γίνει τηλεοπτικό κανάλι επιρροής τής τότε κυβέρνησης έχει κατατεθεί και δικαστικά.

Ο δεύτερος στον οποίο απευθύνθηκε ο Χρήστος Καλογρίτσας με εντολή Παππά ήταν ο ιδιοκτήτης, τότε, του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, Δημήτρης Κοντομηνάς, από τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ζητήθηκε το κανάλι. Και αυτή η «πρόταση» έχει επιβεβαιωθεί με μαρτυρίες στον εισαγγελέα.

Εικονική…

Πέραν όμως των μαρτυριών, που είναι σημαντικές και επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες Καλογρίτσα και μάλιστα κατά γράμμα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία σχετικά με το τι απέγιναν τα 3 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι Χούρι για την εγγυητική επιστολή. Οπως προκύπτει, μετά το ναυάγιο της συμμετοχής Καλογρίτσα στον διαγωνισμό, καθώς τα υπόλοιπα λεφτά δεν εξασφαλίστηκαν, η εγγυητική επιστολή αντί να καταπέσει, όπως ήταν το σωστό, δεν κατέπεσε και τα χρήματα αυτά, όπως καταγγέλλει ο κ. Καλογρίτσας, δεν τα πήρε ο ίδιος – άλλωστε, όπως υποστηρίζει, η συμφωνία του με τους Χούρι ήταν εικονική.

Τι απέγιναν; O Xρήστος Καλογρίτσας έχει καταγγείλει στον εισαγγελέα ότι τα χρήματα αυτά, με εντολή του Νίκου Παππά, διοχετεύθηκαν για τη δημιουργία εφημερίδας φιλοκυβερνητικής επιρροής, την έκδοση της οποίας ανέλαβε τότε ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας.

Ολα αυτά που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα, που έχουν γίνει με την υποβολή υπομνήματος αλλά και σε συμπληρωματικές καταθέσεις, επιβεβαιώνονται από τις τρεις μαρτυρίες για τις πιέσεις που δέχθηκαν οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Δημήτρης Κοντομηνάς για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός τής τότε κυβέρνησης για τηλεοπτικό κανάλι δικής της επιρροής – σχεδιασμός τον οποίο, κατά τις καταγγελίες Καλογρίτσα, είχε αναλάβει και οργανώσει ο τότε υπουργός Νίκος Παππάς, για τον οποίο τώρα η δικογραφία απασχολεί τη Βουλή και αξιολογείται τι διαδικασίες θα δρομολογηθούν μετά την αποστολή του φακέλου από τη Δικαιοσύνη με βάση τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή