Ένταση για το ΚΥΤ στην Ορεστιάδα

Ένταση για το ΚΥΤ στην Ορεστιάδα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «πολεμική διάθεση», αυγά, καφέδες αλλά και κροτίδες και πέτρες υποδέχτηκαν κάτοικοι του Εβρου, χθες, στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην πλατεία μπροστά στο δημαρχείο προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της χωρητικότητας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και του ΠΡΟΚΕΚΑ στα σύνορα. Η αντίδραση δεν είναι ασυνήθιστη, μάλλον οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία και λειτουργία νέων χώρων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο τείνουν να εξελιχθούν σε κανόνα. Με την εμφάνιση του υπουργού στην πόρτα του δημαρχείου Ορεστιάδας μετά το πέρας της συνάντησης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών που αντιδρούν, ξεκίνησαν οι αποδοκιμασίες. Ο κ. Μηταράκης περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνθηκε γρήγορα προς το αυτοκίνητο, το οποίο τον περίμενε για να τον μεταφέρει στο φυλάκιο του Εβρου. Ωστόσο εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το φυλάκιο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Μάλιστα φαίνεται ότι ο υπουργός κάποια στιγμή έχασε την ψυχραιμία του καθώς φέρεται να είπε στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου, Χρήστο Τυρμπάκη, ο οποίος επιχειρηματολόγησε εναντίον της επέκτασης της δομής, «Μπορώ και 10.000 αλλοδαπούς να φέρω και θα το κάνω».

Η επίσκεψη στην Ορεστιάδα είχε προγραμματιστεί πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ωστόσο το ταξίδι του αναβλήθηκε προκειμένου να γίνει προσπάθεια συνεννόησης με τους τοπικούς παράγοντες. Ομως οι αντιδράσεις κλιμακώνονται. Χαρακτηριστικά στις 27 Ιανουαρίου το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επαναδιατύπωσε την κατηγορηματική θέση του κατά της επέκτασης του ΚΥΤ με ψήφισμα το οποίο εξέδωσε: «1. Αρνούμαστε τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, 2. Ζητούμε να ανακληθεί άμεσα η από 29.12.2020 πρόσκληση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που φέρει τον τίτλο “Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στον Ν. Εβρου”».

Η εξαγγελία της αύξησης της χωρητικότητας του ΚΥΤ έχει θεωρηθεί casus belli για τους κατοίκους της περιοχής, που εκτιμούν ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ ειδικά καθώς όλο το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε κλιμάκωση της έντασης από τουρκικής πλευράς. Χθες ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον διοικητή του ΚΥΤ και συνοριοφύλακες εντός της δομής, ενώ το κλίμα εκτός παρέμενε έκρυθμο. 

Το προηγούμενο Σάββατο ο υπουργός Μετανάστευσης ταξίδεψε στη Σάμο προκειμένου να επιθεωρήσει την εξέλιξη των εργασιών για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη θέση Ζερβού. Oπως ανακοίνωσε, το νέο ΚΥΤ αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες οπότε και θα κλείσει οριστικά η υφιστάμενη δομή στο Βαθύ. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας για το κλείσιμο της παλαιάς δομής με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή