Χρειάζεται και πάλι δραστική λύση σε αυτή τη φάση της πανδημίας

Χρειάζεται και πάλι δραστική λύση σε αυτή τη φάση της πανδημίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε σε μια καινούρια φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου ο ιός προσαρμόζεται στην αντίσταση του ανοσολογικού μας συστήματος. Αυτό φέρνει στο προσκήνιο την αναμενόμενη γρήγορη επέκταση καινούριων στελεχών του ιού. Δυστυχώς αυτά μεταδίδονται πιο εύκολα, σε όλες τις ηλικίες, και κινδυνεύουν στο μέλλον να επηρεάσουν και τα εμβόλια.

Αυτό δεν πρέπει να γίνει. Δεν καταλαβαίνω τι περιμένει η κυβέρνηση για να δράσει αποφασιστικά. Δεν είναι δυνατόν να περιμένει ομοφωνία. Ίσως μερικοί δεν αλλάξουν γνώμη πότε, αυτό έχει αποδειχτεί δύσκολο αλλά η πλειοψηφία των επαϊόντων πρέπει να δράσει. Το «βλέποντας και κάνοντας» είναι πια εξόφθαλμα λάθος. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει αποφασιστικότητα σε προηγούμενες κρίσιμες στιγμές και θα πρέπει να αναλάβει πάλι την ευθύνη.

Για την Αττική, κάθε μέρα που χάνεται χωρίς να σταματήσει η διάδοση του ιού θα πληρωθεί με παραπάνω κρούσματα και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες. Προσωπικά δεν με εκπλήσσει ότι η τακτική του ακορντεόν είναι εύκολο να ξεφύγει, όπως έγινε στο Ισραήλ, στην Πορτογαλία και σε πολλά άλλα μέρη.

Έχω επισημάνει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι το τρίτο κύμα είναι εδώ. Πολλοί αναγνωρίζουν την κατάσταση και προτείνουν διαφορές θεραπείες. Πολλές από αυτές είναι ευχολόγια στη μέση της μάχης, όπου χρησιμοποιούμε τα όπλα που έχουμε και που φέρνουν αποτέλεσμα.

Μακροχρόνια είναι σωστό να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και να υπάρξουν καλύτερα νοσοκομεία και περισσότερες μονάδες. Αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο φάρμακο που θα βελτιώσει την κατάσταση και θα σταματήσει το τσουνάμι είναι το παλιό και δοκιμασμένο lockdown, η καραντίνα, το σταμάτημα της επαφής μεταξύ ανθρώπων, που είναι ο λόγος μετάδοσης του ιού.

Όσο αυτό δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά θα πηγαίνουμε από το ένα κουραστικό ακορντεόν στο άλλο με αποτέλεσμα κούραση, απογοήτευση και ήττες. Να επαναλάβω ότι ο ιός είναι στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση σε εσωτερικούς χώρους στις συνθήκες της Αττικής, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

* Ο κ. Γιώργος Παυλάκης είναι γιατρός ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για το lockdown

Ένα βήμα πριν από καθολικό lockdown – Τι οδηγεί τις εξελίξεις

Πιο κοντά το σκληρό lockdown

Εκτίναξη ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Αθ. Εξαδάκτυλος: Γενικό lockdown το συντομότερο – Το νέο στέλεχος κινείται ταχύτερα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή