Σε ισχύ το τρίτο lockdown στην Αττική

Σε ισχύ το τρίτο lockdown στην Αττική

σε-ισχύ-το-τρίτο-lockdown-στην-αττική-561259873

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown, με κλειστά σχολεία, καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα έως τις 5 π.μ., βρίσκεται από σήμερα η Περιφέρεια Αττικής. Οπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο στόχος είναι με τη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού να χτυπηθεί η έξαρση της COVID-19 πριν εξαπλωθεί και να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες, καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί. «Στο δίμηνο που ακολουθεί, η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα κλείνει και θα ανοίγει ανάλογα με τα επίπεδα συναγερμού. Από εμάς εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά», σημείωσε.

Ετσι από σήμερα επανέρχεται η τηλεκπαίδευση για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (ανοικτά θα μείνουν μόνο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ειδικής αγωγής), ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων λιανικής (θα λειτουργεί μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο), κομμωτηρίων, κουρείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, θεραπείες με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, ακόμα και εάν παρέχονται σε ιατρεία, περιποίηση νυχιών κ.ά.). Κατ’ εξαίρεσιν θα λειτουργήσουν το διήμερο 13 και 14 Φεβρουαρίου τα ανθοπωλεία, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται οι καταναλωτές κατόπιν ραντεβού (click away και click in shop).

Ανοικτά θα παραμείνουν καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, pet shops, επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (αποκλειστικά για επισκευή συσκευών, εξόφληση λογαριασμών και ανανέωση υπολοίπου), καθώς και τα καταστήματα οπτικών, ακουστικών βαρηκοΐας, πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού. Επίσης, θα λειτουργούν και τα καθαριστήρια, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και καυσόξυλων, τα ΚΤΕΟ και τα συνεργεία οχημάτων. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι (προαιρετικά) 7 π.μ. με 8.30 μ.μ. τις καθημερινές και 7 π.μ. με 5.30 μ.μ. το Σάββατο, ενώ τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Οι λαϊκές αγορές θα είναι ανοικτές και Σάββατο. Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, φούρνων, ζαχαροπλαστείων έως τις 5.30 μ.μ. Οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να λειτουργούν μόνο με take away, delivery και drive-through.

Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. τις καθημερινές και από τις 6 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα. Αν και υπήρξε η σκέψη της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων για ατομική άσκηση, τελικά δεν προκρίθηκε, καθώς αφενός είναι δύσκολος ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου, αφετέρου αδικεί τους πολίτες που μένουν σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου. Ωστόσο, η σύσταση παραμένει για μετακίνηση όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο κατοικίας.

Διαβάστε αναλυτικά: Σε αυστηρό lockdown για 18 ημέρες – Όλα τα μέτρα

Τέλος, η τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών σε ναούς θα γίνεται μόνο από ιερείς και το βοηθητικό προσωπικό, ενώ σε τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες και μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή έως εννέα ατόμων. Αναφορικά με τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων εφαρμόζεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό. Στα νοσοκομεία περιορίζεται ο αριθμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% (εξαιρούνται τα ογκολογικά περιστατικά), ενώ επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή.

Διαβάστε επίσης:

Κλείνουν σχολεία και καταστήματα – Στις 6 μ.μ. το απαγορευτικό τα Σαββατοκύριακα

Lockdown: Τι ισχύει για Ι.Χ., ταξί και διαδημοτικές μετακινήσεις

Ολα τα νέα μέτρα για την αγορά στη διάρκεια του lockdown

Δημόσιο: Επιστροφή στα τρία ωράρια

Μητσοτάκης για πανδημία: Βλέπουμε το τέλος του τούνελ

Βεντάλια περιορισμών το επόμενο δίμηνο

Άρθρο Ηλία Μόσιαλου στην «Κ»: Οι προϋποθέσεις διαχείρισης της πανδημίας με μεγαλύτερη επιτυχία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή