Εrasmus από κοντά και «μακριά»

Εrasmus από κοντά και «μακριά»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία δεν πτοεί το… Erasmus. Οι φοιτητές που μετείχαν στο πρόγραμμα κατά το χειμερινό εξάμηνο από την Ελλάδα προς κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα αλλά και αντιστρόφως επέλεξαν να ταξιδέψουν στην έδρα του πανεπιστημίου, έστω κι αν πραγματοποίησαν τα μαθήματα εξ αποστάσεως. 

Ειδικότερα, 429 Ελληνες φοιτητές δήλωσαν ότι θα μεταβούν σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο για σπουδές, έστω και με τηλεκπαίδευση. Κανένας Ελληνας φοιτητής δεν δήλωσε ότι θα κάνει το εξάμηνο των σπουδών σε ευρωπαϊκό ΑΕΙ στο πλαίσιο του Erasmus με τηλεκπαίδευση από το σπίτι του στην Ελλάδα. Επίσης, 515 Ελληνες δήλωσαν ότι θα μεταβούν σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο για πρακτική άσκηση και εξ αυτών δύο μόνο φοιτητές δήλωσαν ότι θα κάνουν πρακτική άσκηση σε ευρωπαϊκό ΑΕΙ με τηλεκπαίδευση παραμένοντας στην Ελλάδα. Επίσης, 73 άτομα από το προσωπικό των ελληνικών ΑΕΙ δήλωσαν συμμετοχή στο Erasmus είτε για επιμόρφωση είτε για διδασκαλία και ένας μόνο παρακολούθησε το πρόγραμμα επιμόρφωσης με τηλεκπαίδευση από την Ελλάδα.

Εrasmus από κοντά και «μακριά»-1

Αντιστρόφως, 780 άτομα ήλθαν από ευρωπαϊκά ΑΕΙ στην Ελλάδα (οι περισσότεροι φοιτητές) για να σπουδάσουν σε ίδρυμα της χώρας μας. Τέσσερις μόνο μετείχαν στο πρόγραμμα μέσω τηλεκπαίδευσης παραμένοντας στη χώρα τους. «Δεδομένου ότι έχω ήδη ζήσει τη μισή πανδημία στην Ελλάδα, η διαμονή μου στην Ιταλία δεν έχει πολλές διαφορές. Ωστόσο, μια δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς είχα επιλέξει να παρακολουθήσω διά ζώσης κάποια μαθήματα. Οι αποστάσεις στη Ρώμη είναι πολύ πιο μεγάλες σε σχέση με τον τόπο κατοικίας μου, το Ρέθυμνο. Επομένως, οι μετακινήσεις είναι αρκετά χρονοβόρες. Κατά τ’ άλλα, στην καθημερινότητά μου δεν στερήθηκα σχεδόν τίποτα», λέει στην «Κ» η 21χρονη Ναταλία Ποθουλάκη, η οποία σπουδάζει στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Κρήτης και αυτό τον χρόνο βρίσκεται στη Ρώμη, στο πανεπιστήμιο La Sapienza, ως φοιτήτρια Erasmus. «Εφόσον μου δόθηκε η ευκαιρία, θεώρησα απαραίτητο να ζήσω αυτή την εμπειρία από κοντά. Γνώριζα πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσα να απολαύσω πραγματικά τις μέρες μου ως φοιτήτρια Erasmus. Πιο συγκεκριμένα, έχω καταφέρει να γνωρίσω –ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες– καινούργιους φίλους, την ιταλική κουλτούρα, ιστορία και ιδιοσυγκρασία», απαντάει η Ναταλία στο ερώτημα γιατί επέλεξε να πάει στην Ιταλία αντί να κάνει εξ αποστάσεως μαθήματα από την Κρήτη.

Εrasmus από κοντά και «μακριά»-2
Η Ναταλία Ποθουλάκη και ο Γάλλος Victor Sauron μιλούν στην «Κ».

«Η ζωή στην Κρήτη μέσω πανδημίας δεν είναι τόσο αγχωτική, εδώ ο καιρός είναι ευχάριστος, συναντώ συχνά φίλους από το Erasmus και έχω καιρό για να διαβάσω. Ωστόσο, είναι πολύ απογοητευτικό να μένω μόνο σπίτι, γιατί ήθελα να ταξιδέψω. Διάλεξα την Ελλάδα γιατί την αγαπάω και ήθελα να δείξω τη Λιβαδειά και τα Μετέωρα στη φίλη μου, που ήρθε εδώ μαζί μου. Επίσης, ήλπιζα ότι η πανδημία θα σταματούσε και δεν θα είχαμε πάλι lockdown», δηλώνει από την πλευρά του ο Γάλλος Victor Sauron, ο οποίος σπουδάζει στο Université Lumière Lyon 2 και μέσω Erasmus βρίσκεται για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Παν. Κρήτης. Και προσθέτει: «Οι σπουδές είναι λίγο δύσκολες, γιατί δεν μπορώ να παρακολουθήσω τόσο εύκολα μαθήματα στα ελληνικά. Ομως, οι καθηγητές κάνουν το καλύτερο που μπορούν για εμάς. Θα επιστρέψω στη Γαλλία περίπου τον Ιούλιο. Οταν ήμουν 20 ετών, έζησα για ένα χρόνο στη Βοιωτία και ταξίδεψα λίγο. Νομίζω πως πέρασα τις πιο ωραίες στιγμές μου στην Ικαρία και στη Μάνη. Δεν ξέρω πώς να το πω στα ελληνικά, αλλά για εμένα ήταν σαν ένα όνειρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή