Εμβολιαστικό ρεκόρ ημέρας παρά την κακοκαιρία

Εμβολιαστικό ρεκόρ ημέρας παρά την κακοκαιρία

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβολιαστικό ρεκόρ ημέρας πέτυχε η χώρα μας σήμερα, καθώς παρά την κακοκαιρία έως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας είχε διενεργηθεί 25.000 εμβολιασμοί. Συνολικά, έως σήμερα, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 550.000 εμβολιασμοί.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξαν  δυσκολίες σήμερα, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα προσήλθε κανονικά. Πρόσθεσε ότι όσοι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού.

Ο ίδιος τόνισε ότι λόγω της κακοκαιρίας παρουσιάστηκαν ελάχιστα προβλήματα στα 750 εμβολιαστικά κέντρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι «με 40 πόντους χιόνι ήταν κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα και οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες που είχαν ραντεβού».

Ανέφερε ότι σήμερα στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της Αθήνας εμβολιάστηκαν 1.400 άτομα, 600 στην Θεσσαλονίκη και σε πλήρη ανάπτυξη θα εμβολιάζονται 5.500 άτομα καθημερινά, ενώ έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα 235.000 ραντεβού στις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού 75-79.

Εμβολιαστικό ρεκόρ ημέρας παρά την κακοκαιρία-1

Αναφέρθηκε και στην προτεραιοποίηση, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολύ λεπτομερή επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων.

ίπε ότι οι μικρές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα είναι απολύτως κατανοητές στο επίπεδο των επιστημόνων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες:

Η πρώτη αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, τα οποία προηγούνται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 75-79 και αφορούν όλες τις ηλικίες. Το σύνολο αυτής της ομάδας είναι περίπου 270.000 άτομα και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν άτομα αυξημένου κινδύνου, αφορά τα άτομα 18-59 και είναι περισσότερα αριθμητικά από την πρώτη ομάδα. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση σχετικά με τις παθήσεις. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξει ηλικιακό κριτήριο για τον εμβολιασμό και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Προτεραιοποίηση

Στα κριτήρια της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών αναφέρθηκε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι «τα εμβόλια δίνουν μια ανάσα αισιοδοξίας», αλλά υπήρξαν προβληματισμοί για τις προμήθειες και την διαθεσιμότητα. Ως εκ τούτου, «οργανώθηκε ένα πρόγραμμα προτεραιοποίησης, που στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση».

«Η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας», επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Εξήγησε ότι 9 στα 10 άτομα που έχασαν τη μάχη για τη ζωή και 8 στα 10 που μπήκαν σε ΜΕΘ από κορωνοϊό ήταν άνω των 60 ετών. Ωστόσο άμεσα, όπως είπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ανέφερε τις ομάδες αυτές, καθώς και άλλες που αφορούν υποκείμενα νοσήματα και θα ακολουθούσουν αργότερα. Όλα τα στοιχεία για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα αναρτηθούν τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Υγείας.

Συμπλήρωσε ότι ήδη είναι διαθέσιμο στη χώρα μας και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει ευκολότερες συνθήκες φύλαξης από αυτό της Phizer και απαιτεί 4 εβδομάδες από την πρώτη στη δεύτερη δόση.

Εμβολιαστικό ρεκόρ ημέρας παρά την κακοκαιρία-2

Τα νέα κρούσματα

Σε 698 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 26 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από το ξέσπασμα της πανδημίας να φτάνει τους 6.152. Παράλληλα, σε 299 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Άνοιξαν τις πύλες τους τα mega εμβολιαστικά κέντρα

Υπενθυμίζεται ότι σε λειτουργία τέθηκαν τη Δευτέρα τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo στο Μαρούσι και στη ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ξεκίνησε ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σημειώνεται πως έχουν αναπτυχθεί δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 και άνω και το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών.

Διαβάστε:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή