Οι ακυρώσεις και οι περισσευούμενες δόσεις

Οι ακυρώσεις και οι περισσευούμενες δόσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμάκιο επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ερευνά από την Παρασκευή καταγγελίες για εμβολιασμούς πολιτών εκτός σειράς στο Γηροκομείο Βόλου. Οι υπεύθυνοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα: κατά πόσον εμβολιάστηκαν άτομα τα οποία δεν είχαν προτεραιότητα, καθώς και τι συνέβη στις περιπτώσεις που προέκυψαν εκτάκτως, εξαιτίας μη προσέλευσης, άρνησης ή για άλλους λόγους, περισσευούμενες δόσεις. Πετάχτηκαν ή αξιοποιήθηκαν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη διαδικασία αναπλήρωσης που εφαρμόζεται στα μόνιμα εμβολιαστικά κέντρα; 

Ο πρώτος εμβολιασμός τροφίμων και προσωπικού στο Γηροκομείο Βόλου πραγματοποιήθηκε από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στις 25 Ιανουαρίου. Ο Πάνος Παύλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στο γηροκομείο, λέει στην «Κ» ότι στις σχετικές λίστες περιλαμβάνονταν 104 ηλικιωμένοι και 21 άτομα από τους εργαζομένους και τη διοίκηση. Τελικά οι εμβολιασθέντες εκείνης της ημέρας ήταν 96 και 18 αντίστοιχα. Προκύπτει, δηλαδή, μια απόκλιση 11 ατόμων. Ο κ. Παύλος εξηγεί ότι σε αυτές τις «απώλειες» περιλαμβάνονται τρεις τρόφιμοι οι οποίοι τελικά αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, ένα άτομο λόγω αλλεργίας, κάποια εμπύρετα περιστατικά, δύο τρόφιμοι οι οποίοι είχαν αποβιώσει, καθώς και δύο γιατροί οι οποίοι είχαν παράλληλα δηλώσει ότι θα εμβολιάζονταν και σε άλλο κέντρο και αφαιρέθηκαν από τη λίστα. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η λίστα είχε συσταθεί μία εβδομάδα νωρίτερα και υποστηρίζει ότι υπήρξαν τελικά δόσεις οι οποίες έμειναν αναξιοποίητες.

Η επαναληπτική φάση πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, κατά την οποία εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γηροκομείου, 96 ηλικιωμένοι και 15 άτομα από το προσωπικό και τη διοίκηση. Ο κ. Παύλος λέει ότι το πρωί εκείνης της ημέρας έμαθαν από νωρίς ότι ένα άτομο που επρόκειτο να εμβολιαστεί είχε αποκλειστεί λόγω των καιρικών συνθηκών στην Τσαγκαράδα και δεν θα μπορούσε να προσέλθει. Επρόκειτο για νέο τρόφιμο του ιδρύματος και βάσει της διαδικασίας που ακολουθεί το γηροκομείο θα εμβολιαζόταν και θα έμενε έπειτα για τέσσερις ημέρες σε δωμάτιο καραντίνας μέχρι την κανονική εισαγωγή του.

«Ρωτήσαμε τι μπορεί να γίνει για να μην πάει χαμένο το εμβόλιο και μας είπαν ότι μπορεί να δοθεί νέα ιατρική εντολή, και έτσι ένα μέλος του φιλανθρωπικού σωματείου του γηροκομείου έδωσε τον ΑΜΚΑ, μπήκε στη σχετική φόρμα του ΕΟΔΥ και έκανε το εμβόλιο», λέει ο κ. Παύλος.

Η «Κ» επικοινώνησε με το εμβολιαστικό κέντρο στο Νοσοκομείο Βόλου, από όπου εξήγησαν ότι, βάσει της ισχύουσας διαδικασίας, σε περίπτωση ακύρωσης ραντεβού υπάρχει σχετική λίστα με υγειονομικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί νωρίτερα. Αυτοί ειδοποιούνται πρώτοι για να προσέλθουν και να μη χαθεί κάποια περισσευούμενη δόση. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποιος υγειονομικός για την αναπλήρωση, επικοινωνούν με έναν αρμόδιο αξιωματικό στην περιοχή που έχει οριστεί, ώστε να εμβολιαστεί κάποιο μέλος των Σωμάτων Ασφαλείας ή των Ενόπλων Δυνάμεων. Οταν ρωτήθηκαν από την «Κ» κατά πόσον η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ ή το γηροκομείο θα μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους για να αξιοποιήσει τη δική τους λίστα, ανέφεραν ότι δεν σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία.

Η «Κ» επικοινώνησε για το ζήτημα και με τον ΕΟΔΥ για να διευκρινίσει τι συμβαίνει με τη διαδικασία αναπλήρωσης κατά τους εμβολιασμούς σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια σχετική απάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή