Διερεύνηση καταγγελιών για τα ανήλικα

Διερεύνηση καταγγελιών για τα ανήλικα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εις βάρος της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και τελικά και των ίδιων των πιθανών θυμάτων αποβαίνει το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τις αναρτήσεις μίσους και στοχοποίησης των ΜΚΟ αλλά και συγκεκριμένων ανθρώπων. Αυτό επισημαίνεται από την πλευρά των ίδιων των οργανώσεων που βρέθηκαν στο επίκεντρο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας στο Διαδίκτυο. Πέραν των ανακοινώσεων διάψευσης της φημολογίας αυτής από τις ίδιες τις ΜΚΟ που εμφανίστηκαν ως εμπλεκόμενες, η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, προχώρησε χθες ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντας υπόμνημα στην εισαγγελία για διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με την παρενόχληση ασυνόδευτων παιδιών προκειμένου να πέσει φως σε ό,τι πραγματικά έχει συμβεί.  

«Οποιος καλλιεργεί αυτό το ανθρωποφαγικό, τοξικό κλίμα στα social media, είναι σαν να θέλει να μην μιλήσουν τα θύματα. Αυτό εμείς δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», τονίζει η κ. Αγαπηδάκη, αποδομώντας την ξαφνική οργή που φαίνεται να ξεσήκωσε η υπόνοια τέλεσης έκνομων πράξεων εις βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. 

«Φανταστείτε ότι είστε ένα παιδί μόνο του σε μια ξένη χώρα, ένα παιδί “πολυτραυματίας” ψυχικά, και ακούτε να λέγονται όλα αυτά. Πώς θα αισθανόσασταν; Θα δείχνατε εμπιστοσύνη στις αρχές ότι μπορούν να σας προστατεύσουν; Θα πηγαίνατε να καταγγείλετε ό,τι σας συνέβη; Δεν νομίζω», εξηγεί η κ. Αγαπηδάκη. «Ο δικός μου ο ρόλος είναι να προστατεύσω αυτά τα παιδιά. Οφείλω λοιπόν να δημιουργήσω ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να αισθάνονται ασφαλή για να μπορούν να μιλήσουν», συμπληρώνει. 

Η ειδική γραμματέας τονίζει ότι αποφάσισε να συντάξει και να καταθέσει το υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας τη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν την υπόθεση Λιγνάδη και την πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων εναντίον ασυνόδευτων ανηλίκων. 

Η κ. Αγαπηδάκη επισημαίνει ότι το δημοσίευμα από το οποίο ξεκίνησαν όλα «έλεγε πολύ συγκεκριμένα πράγματα», τα οποία πρέπει να διερευνηθούν. «Να δούμε τι ακριβώς συνέβη, αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες και από ποιους. Στη συνέχεια, εφόσον αποκαλυφθεί τι έγινε, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Γιατί δεν είμαστε το ίδιο υπεύθυνοι όλοι οι πολίτες», διευκρινίζει. Κάποιοι πολίτες μπορεί να «είδαν», να «άκουσαν» ή να εικάζουν κάτι. Ομως δεν φέρουν ευθύνη νομικά. «Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι στις δομές που φιλοξενούνται ανήλικοι, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τα παιδιά και τις δραστηριότητές τους», καταλήγει η ειδική γραμματέας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή