Μία «έξυπνη» κίνηση στην παραγωγή τροφίμων

Μία «έξυπνη» κίνηση στην παραγωγή τροφίμων

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 20 Φεβρουαρίου, Σάββατο μεσημέρι, περίπου εξήντα άνθρωποι όλων των ηλικιών από την περιοχή της Ευρυτανίας συνδέθηκαν με προσμονή για να παρακολουθήσουν το διαδικτυακό σεμινάριο «The business of food». Νέοι επαγγελματίες, απόφοιτοι που επιθυμούν να μπουν στην αγορά εργασίας, γυναίκες-μέλη συνεταιρισμών και άνθρωποι που είναι έτοιμοι να κάνουν μια αλλαγή στην καριέρα τους, με κοινό χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον τους για την παραγωγή τροφίμων. Πρόκειται για τη νέα πρωτοβουλία της Wise Greece, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2013 και διαθέτει σήμερα περισσότερα από 2.500 προϊόντα, τα οποία πωλούνται σε πάνω από 120 καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα τόσα σε Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Κύπρο, Γαλλία, Αμερική και Ολλανδία, ενώ έχει προσφέρει περισσότερους από πενήντα τόνους τροφίμων σε ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα η ιδρύτρια και πρόεδρος της Wise Greece Μελίνα Ταπραντζή τιμήθηκε με το βραβείο SDGs and Her, που έχουν θεσπίσει τα Ηνωμένα Εθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα και απονέμεται σε επτά γυναίκες από όλο τον κόσμο, των οποίων η δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του οργανισμού.

«Από το 2013 συνεργαζόμαστε στενά με μικρούς Ελληνες παραγωγούς. Ετσι, είδαμε τις ανάγκες τους, τα λάθη και τα σωστά που έχουν κάνει στην πορεία τους, αλλά και τι τους κρατούσε πίσω πριν κάνουν το δικό τους επιχειρηματικό βήμα», εξηγεί η Μελίνα Ταπραντζή. «Πιστεύαμε πάντα ότι πρέπει να μοιραστούμε αυτή τη γνώση και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν δημιουργικά με τον κλάδο της παραγωγής τροφίμων». Το πρόγραμμα δωρεάν διαδραστικών σεμιναρίων απευθύνεται κυρίως σε νέους φοιτητές ή ανέργους, γυναίκες άνεργες ή ανθρώπους άνω των 50 που σκέπτονται να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό και δεν μπορούν να βρουν εργασία, αλλά και σε συνεταιρισμούς γυναικών. «Τα σεμινάρια θα δώσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται σε αυτούς τους ανθρώπους, για να μπορέσουν να εργαστούν με επιτυχία στον κλάδο της παραγωγής τροφίμων ή να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί και να δημιουργήσουν τη δική τους σειρά», διευκρινίζει η κ. Ταπραντζή. «Υπάρχει μια βασική εκπαίδευση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα μάθουν τον σχεδιασμό και την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου, τις τάσεις στην παραγωγή τροφίμων, τα πρώτα βήματα της επιχειρηματικότητας. Επίσης, οι παραγωγοί της Wise Greece θα λειτουργήσουν ως πρότυπα και μέντορες, αφού θα μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας και αποτυχίας με τους συμμετέχοντες, ενώ διάσημοι σεφ όπως η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα αφηγούνται τη δική τους ιστορία», εξηγεί η Μελίνα Ταπραντζή. «Παράλληλα, θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε και πιο εξειδικευμένα σεμινάρια με πιο “τεχνικές πληροφορίες” σε συνεταιρισμούς γυναικών που έχουν ήδη προχωρήσει στην παραγωγή των προϊόντων τους».

Μία «έξυπνη» κίνηση στην παραγωγή τροφίμων-1
«Αν τελικά καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην επαρχία να μείνουν στα χωριά τους και να αναδείξουν τις εξαιρετικές γεύσεις του τόπου τους με τρόπο δημιουργικό, τότε σίγουρα θα θεωρήσουμε το πρόγραμμα επιτυχημένο», λέει η κ. Ταπραντζή (φωτ. SHUTTERSTOCK).

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί θα επωφεληθούν λαμβάνοντας συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων, τις εξαγωγές, τα πιστοποιητικά συστήματος διαχείρισης ποιότητας, το digital marketing, τον σχεδιασμό νέων προϊόντων κ.λπ. Οι άνθρωποι που δηλώνουν συμμετοχή στα σεμινάρια θα λαμβάνουν ένα εκπαιδευτικό κιτ με τα εργαλεία που θα χρειαστούν. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη Wise Greece, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους 12 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ιδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Η ομάδα της Wise Greece σχεδιάζει την πραγματοποίηση σεμιναρίων σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα διεξάγονται εξ αποστάσεως, ενώ φιλοδοξία της είναι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να ταξιδέψει σε πόλεις και χωριά για εκπαιδεύσεις εκ του σύνεγγυς. Στο πρώτο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε με κατοίκους της Ευρυτανίας εκπαιδευτές ήταν η Μελίνα Ταπραντζή, η Ελπίδα Κόκκοτα και ο Σπύρος Τσουκαλάς της πλατφόρμας καινοτομίας MeXOXO, η Heidi Λαζάνη της Bespoke Comminications, ενώ ιστορίες επιτυχίας μοιράστηκαν η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και η παραγωγός Δήμητρα Χατζηασλάνη της εταιρείας Terra Fyllida.

«Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει!», διευκρινίζει με θέρμη η κ. Ταπραντζή. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ο κλάδος της παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα έχει πολλά να δώσει και μπορεί να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βιοποριστεί κανείς, αλλά και να ξεδιπλώσει τη δημιουργικότητά του». Θέλοντας να αξιολογήσει την προσφορά του προγράμματος στους συμμετέχοντες η ομάδα της Wise Greece έχει ξεκινήσει από νωρίς να καταγράφει τις γνώσεις και τις φιλοδοξίες τους. «Στο τέλος κάθε εκπαίδευσης θα έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε πόσο άλλαξαν αυτές και αν τελικά νιώθουν ότι έλαβαν χρήσιμες γνώσεις, έμπνευση και καθοδήγηση», λέει η Μελίνα Ταπραντζή. «Αν τελικά καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην επαρχία να μείνουν στα χωριά τους και να αναδείξουν τις εξαιρετικές γεύσεις του τόπου τους με τρόπο δημιουργικό, τότε σίγουρα θα θεωρήσουμε το πρόγραμμα επιτυχημένο».
 
Για περισσότερες πληροφορίες: [email protected] / 213 0276559.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή