Αυτή είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ φέτος

Αυτή είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ φέτος

Παραδείγματα ανά επιστημονικό πεδίο με βάση τα στοιχεία των Πανελλαδικών του 2020

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από 0,8 έως 1,20 είναι το εύρος μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα Τμήματα για να ορίσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας (στο νόμο 4777/2021), καθιερώνεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ ανά επιστημονικό πεδίο. Η ΕΒΕ θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε καθένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Κατόπιν κάθε Τμήμα ΑΕΙ θα μπορεί να προσαρμόζει τον μέσο όρο μειώνοντας τον κατά 0,8 ή αυξάνοντας τον στο 1,2.

Δηλαδή, εάν ο μέσος όρος των επιδόσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι 10, τότε τας Τμήματα που είναι ενταγμένα σε αυτό το πεδίο (φιλολογίες,  νομικές κλπ.) θα μπορούν να ορίσουν την ΕΒΕ από 8 έως 12.

Επίσης, ΕΒΕ ορίζεται και τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Γι’ αυτήν το εύρος μπορεί να κυμανθεί από 0,7 έως 1,10.

Και τις δύο ΕΒΕ ο συντελεστής μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Ενδεικτικά, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων των πανελλαδικών εξετάσεων του 2020 που έκανε για την «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, οι ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο θα διαμορφωνόταν ως εξής:

–      Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ο μέσος όρος των επιδόσεων ήταν 11,1, άρα η ΕΒΕ θα μπορούσε να οριστεί από 8,88 έως 13,32.

–      Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, θετικών και τεχνολογικών επιστημών, ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ήταν 11,44 και άρα το εύρος της ΕΒΕ θα ήταν από 9,15 έως 13,72,

–      Στο 3 επιστημονικό πεδίο, των σχολών υγείας, ο μέσος όρος ήταν 11,56 και το εύρος θα ήταν 9,25 έως 13,87

–      Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, οικονομίας και πληροφορικής, ο μέσος όρος ήταν 9,81 και το εύρος από 7,85 έως 11,77.

Η ΕΒΕ θα ισχύσει από την φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ο συντελεστής αυτός μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο με απόφαση του τμήματος μέχρι 31 Αυγούστου και να ισχύσει από το επόμενο έτος.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση με τα κριτήρια βάσει των οποίων ένα συμβατικό σχολείο μπορεί να μετατραπεί από το επόμενο σχολικό έτος σε Πρότυπο ή Πειραματικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή