Νέος σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Νέος σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεισμός εντάσεως 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Η περιοχή δεν έχει σταματήσει να έχει σεισμικές δονήσεις, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ χθες το μεσημέρι.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκινούν οι εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.

Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Νέος σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Ελασσόνα-1

Κατέρρευσαν κτίρια

Σοβαρές υλικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, αλλά ευτυχώς χωρίς θύματα, προκάλεσε ο χθεσινός ισχυρός σεισμός.

Το κύριο πλήγμα έχουν δεχθεί τα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι, όπου δεκάδες σπίτια είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες, ενώ αρκετές είναι και οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές.

Τα 6 Ρίχτερ ακολούθησε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής να μείνουν εκτός των οικιών τους.

Η ισχυρή δόνηση, μεγέθους 6 Ρίχτερ (ή 6,3 Μw, δηλαδή στην κλίμακα ροπής που θεωρείται γενικά πιο ακριβής), έγινε στις 12.15 χθες το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 5 χλμ. βόρεια του Δαμασίου, στην περιοχή του Τυρνάβου.

«Ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα μήκους 11 χλμ. με διεύθυνση από ανατολή προς δύση», εξηγεί ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

«Προηγήθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου έως χθες μια σειρά από 29 μικρούς προσεισμούς, 1,4-2,7 Ρίχτερ, οι οποίοι λόγω μεγέθους δεν μας είχαν προϊδεάσει. Μετά την κύρια δόνηση –γιατί καταλήγουμε πλέον ότι ήταν ο κύριος σεισμός– ακολούθησε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με πολλούς σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ». [Διαβάστε]

katerreysan-dekades-spitia-apo-ta-6-richter-sti-thessalia0

«Κάναμε το καθήκον μας»

Πιστεύω ότι δεν κάναμε κάτι ιδιαίτερο, απλά το καθήκον μας ως εκπαιδευτικοί και εγώ ως διευθυντής που έχει την ευθύνη των 63 μαθητών μου και των δέκα δασκάλων που ήταν χθες στο σχολείο», δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου στο Δαμάσι.

Μιλώντας στο Mega, ο Γρηγόρης Λέτσος τόνισε: «Κάναμε αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε, να εφαρμόζουμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού. Ο σεισμός ήταν ισχυρός και πρωτόγνωρος για την περιοχή. Το κτίριο χόρευε. Η ψευδοροφή κατέρρευσε και στους δύο ορόφους. Το κτίριο σκοτείνιασε από τη σκόνη. Τα παιδιά και οι συνάδελφοι έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Μπήκαν κάτω από τα θρανία τους».

«Από το γραφείο μου βρέθηκα στον επάνω όροφο σε κλάσματα του δευτερολέπτου, μέσα στο σκοτάδι, προσπάθησα να τους ηρεμήσω. Σταμάτησε κάποια στιγμή να κουνάει και εκεί έδωσα εντολή να βγουν όλοι από τις αίθουσες με τους δασκάλους τους. Έλεγξα όλες τις τάξεις να δω αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος μαθητής, και αφού διαπίστωσα ότι είναι όλοι έξω βγήκα και εγώ και μετρηθήκαμε όλοι. Δεν υπήρξε ούτε γρατσουνιά και αυτό είναι το ευτύχημα μέσα στη δυστυχία μας. Το κτίριο είναι κατεδαφιστέο. Με τους μετασεισμούς έπεσαν και άλλα κομμάτια από την οροφή. Τα πράγματα των δασκάλων είναι μέσα στο σχολείο. Η καταστροφή στο εσωτερικό είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στο εξωτερικό», υπογράμμισε.

Με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τον συνεχάρη για την ψυχραιμία του. [Διαβάστε]

https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2021/03/diefthintis-768x480.jpg

Τρίκαλα

Ενδελεχείς ελέγχους σε εκατοντάδες κτίρια των Τρικάλων και της Περιφερειακής Ενότητάς τους έχουν ξεκινήσει από το πρωί κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών τόσο σε κτίρια και υποδομές όσο και σε ιδιωτικές κατασκευές.

Τα κλιμάκια των μηχανικών, συνοδευόμενα από τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, ξεκίνησαν τους ελέγχους το πρωί από τις περιοχές της Καλαμπάκας και κυρίως στα χωριά και τους οικισμούς στα ανατολικά που βρίσκονται εγγύτερα στο επίκεντρο του σεισμού.

Οι επιτόπιες αυτοψίες στα κτίρια συνεχίζονται και στον Δήμο Φαρκαδόνας που επλήγη περισσότερο από τον ισχυρό σεισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή