«Τα μέτρα αποδίδουν, αλλά ο ιός κινείται πιο γρήγορα»

«Τα μέτρα αποδίδουν, αλλά ο ιός κινείται πιο γρήγορα»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κούραση της κοινωνίας μετά τη μακράς διαρκείας ισχύ περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας και οι πολύ πιο σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που θα επέφερε ένα αυστηρότερο απαγορευτικό, που θα σήμαινε και αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν επελέγη η λύση ενός γενικού lockdown, τύπου Μαρτίου 2020, σε όλη τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι είχε εξετασθεί αυτό το ενδεχόμενο, ειδικοί επιστήμονες και κυβέρνηση επέλεξαν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που, εφόσον εφαρμοσθούν, θα επιφέρουν μείωση της κινητικότητας των πολιτών –ειδικά ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας–, ενώ παράλληλα αύξησαν το επίπεδο συναγερμού σε περιοχές με σημαντική επιβάρυνση του επιδημικού φορτίου. Σύμφωνα δε με τα μέλη της Επιτροπής, αν και η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής λόγω αυτής της νέας έξαρσης της πανδημίας είναι πλέον ασφυκτική, το ιικό φορτίο στην Αττική έχει σταθεροποιηθεί.

Οπως σημείωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «πρέπει να ξέρουμε ότι ζούμε σε μια εποχή που η κούραση έχει επηρεάσει την κρίση όλων. Εχουμε την αίσθηση ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην Αττική, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εδώ και δέκα ημέρες έχει σταθεροποιηθεί, αν και υπάρχει σαφής επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, η οποία πάντα έπεται των νέων διαγνώσεων. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Αττική δεν είναι το μέγιστο σε αυτή την πανδημία. Τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη είχαμε 900 κρούσματα ημερησίως. Σε αυτό το επίπεδο, αναλογικά, η Αττική δεν έφτασε ποτέ. Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι παλεύουμε πλέον έναν ιό που κινείται πιο γρήγορα (σ.σ. λόγω του βρετανικού στελέχους). Οπότε, τα μέτρα αποδίδουν, αλλά σίγουρα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε».

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι παράλληλα με την «επίθεση» που δέχεται η Αττική από τον κορωνοϊό από τις αρχές Φεβρουαρίου, υπάρχουν και άλλες περιοχές της χώρας στις οποίες αυξάνεται η επιδημία και ανησυχούν τους ειδικούς, που «κοκκίνισαν» τον επιδημιολογικό χάρτη όλης της χώρας, γεγονός που επέφερε και αυστηρότερα μέτρα. «Η Θεσσαλονίκη σήμερα, κατ’ αναλογίαν πληθυσμού, είναι στην ίδια θέση στην οποία βρίσκεται η Αττική. Δεν πρέπει λοιπόν να είμαστε στο σημείο να προσπαθούμε να “θεραπεύσουμε” μία περιοχή και να χειροτερεύει κάποια άλλη. Και θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε και το σύστημα υγείας να έχει υποστήριξη. Εάν δηλαδή η πληρότητα φτάσει στο 100% στις μονάδες COVID-19 στην Αττική, να μπορούν να διακομισθούν περιστατικά σε άλλες περιοχές». «Το θέμα είναι η εφαρμογή των μέτρων στον μέγιστο δυνατό βαθμό για μερικές εβδομάδες», σημείωσε ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Οπως είπε, «το ΕΣΥ αναγκάζεται καθημερινά να ανοίγει νέες κλίνες COVID, νέες κλίνες ΜΕΘ. Δεν είναι απλή υπόθεση αυτό. Πέραν του κρεβατιού και του εξοπλισμού, χρειάζεται ιατρικό προσωπικό, και οι γιατροί είναι στα όριά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή