Κούρτοβικ: Θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης

Κούρτοβικ: Θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης

Η Ιωάννα Κούρτοβικ εξηγεί γιατί ο Κουφοντίνας κάνει απεργία πείνας

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό ζήτησε το βράδυ της Πέμπτης η Ιωάννα Κούρτοβικ, κάνοντας -μεταξύ άλλων- λόγο για «μείζον ζήτημα δημόσιας τάξης».

Μιλώντας στο ιστοσελίδας ThePressproject, είπε: «Να διατάξει τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό. Ο νόμος του δίνει αυτή τη στιγμή αυτό το δικαίωμα. Για λόγους ασφάλειας του κράτους, της χώρας και δημόσιας τάξης. Έχουμε ένα μείζον ζήτημα δημόσιας τάξης που, νομίζω, δεν μετράει αυτή τη στιγμή η πολιτειακή εξουσία. Δεν μετράει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής».

Σήμερα το πρωί, μιλώντας στο Mega, κλήθηκε να εξηγήσει τι εννοούσε. «Το είπα γιατί το γράφουν όλες οι δεξιές εφημερίδες και γιατί λέγεται ότι έχει καταρτίσει ολόκληρο σχέδιο η ΕΛ.ΑΣ. για να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα προκαλέσει τυχόν κατάληξη του Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν το είπα εγώ. Παραπληροφορούν», ανέφερε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας σχετικά, είπε: «Δεν λέει η κ. Κούρτοβικ να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή, αλλά απειλεί ευθέως τη δημοκρατία και λέει αν δεν υποχωρήσει η δημοκρατία, θα έχουμε ζήτημα κοινωνικής ζωής». Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης από το βήμα της Βουλής, τόνισε: «Σας ερωτώ κ. Δρίτσα, εσείς βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, δέχεστε η όποια Κούρτοβικ και ο όποιος Κουφοντίνας να απειλεί την ελληνική δημοκρατία κατ΄ αυτόν τον τρόπο;». [Διαβάστε]

Διαβάστε: Η Κούρτοβικ αποκαλεί «υβριστές» τους συγγενείς των θυμάτων Κουφοντίνα

Κούρτοβικ: Θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης-1

«Δικαίωμα η απεργία πείνας»

Για προσκόμματα και εμπόδια από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) στην μεταφορά του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού μίλησε η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, κατηγορώντας την πολιτεία ότι ωθεί τον εντολέα της στο θάνατο.

«Η ΚΕΜ είναι η κ. Σοφία Νικολάου. Είναι πρόεδρος και έχει διορίσει κάποια από τα μέλη της. Στις 21 Δεκεμβρίου η ΚΕΜ έβγαλε μια fake απόφαση μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό κατ’ εφαρμογή του νόμου. Η ΚΕΜ αυθημερόν, μάλλον η κ. Νικολάου, έβγαλε 2η απόφαση, ακυρώνοντας την πρώτη απόφαση, διατάσσοντας τη μεταγωγή του στο Δομοκό. Αυτό δεν είναι πολύ σύννομο. Η ΚΕΜ επικύρωσε την απόφαση στις 4 Γενάρη», είπε μιλώντας στο Mega.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι αιτήσεις που η υπέβαλε η ίδια με τον έτερο συνήγορο Θέμη Σοφό «εισάγονται με διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που εμείς επισημάναμε. Εμείς προτείναμε διάταξη αναβολής ποινής, η εισαγγελέας την εισήγαγε ως αίτημα διακοπής ποινής. Η αίτησή μας απορρίφθηκε με σκεπτικό κυβερνητικής ρητορικής».

Σύμφωνα με την ίδια, «η Πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας και τον εξωθεί σε αυτό. Αυτόχειρας είναι, μόνος του τα κάνει, δεν ενδιαφέρει την πολιτεία αν κάποιος πεθαίνει γιατί διαμαρτύρεται για τη μη εφαρμογή νόμου».

Τόνισε δε ότι η απεργία πείνας είναι δικαίωμα που παρέχεται στον κρατούμενο από τον σωφρονιστικό κώδικα και ότι ο κρατούμενος είναι στα χέρια του κράτους.

«Το δικαστήριο μας λέει ότι είναι αναρμόδιο να κρίνει την απόφαση της κ. Νικολάου. Πήγαμε στα διοικητικά δικαστήρια και μας λένε ότι είναι αναρμόδια. Στον Άρειο Πάγο πήγαμε και δήλωσε αναρμόδιος. Καταθέσαμε αίτηση μεταγωγής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την αγνοούν. Έστειλαν δε έγγραφη απάντηση για να μπλοκάρουν τις διαδικασίες της σημερινής κρίσης του δικαστηρίου», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να διαβάσει»

Παραθέτοντας τις ενστάσεις που έχει ο Κουφοντίνας για τη μεταφορά του στις φυλακές Δομοκού, είπε: «Αντιδρά γιατί ο νόμος όριζε ότι πρέπει να πάει στον Κορυδαλλό. Σε καιρό πανδημίας μεταφέρθηκε από μια φυλακή σχεδόν άδεια, του Βόλου, στις φυλακές Δομοκού, που έχει υπερσυνωστισμό κρατουμένων. Από συνθήκες απομόνωσης που ήταν τα προηγούμενα 18 χρόνια, μεταφέρθηκε σε κελί με δύο συγκρατούμενους, όπου υπήρχε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να σταθεί και συνθήκες στενότητας χώρου, που δεν μπορεί να διαβάσει βιβλίο, ούτε ραδιόφωνο να ακούσει».

«Οι αιτήσεις μεταγωγής τι είναι; Ο κρατούμενος επιλέγει και το κελί του», υποστήριξε, ενώ αναφέροντας τους λόγους που τον οδήγησαν να ξεκινήσει απεργία πείνας, επανέλαβε ότι στις 7 Ιανουαρίου, «κοινοποιήθηκε έγγραφο από την κυρία Νικολάου, που ανέφερε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και με δεύτερη απόφαση μεταφέρθηκε στον Δομοκό».

Όπως υποστηρίζει, ουδέποτε έλαβε τα σχετικά έγγραφα για να ελέγξει τη νομιμότητά τους. «Μετά από αυτή την επιστολή, καταλαβαίνοντας ότι ο κρατούμενος ήταν θύμα μιας διακριτικής, εξοντωτικής, μεταχείρισης για αυτόν, προχώρησε σε απεργία πείνας. Δεν ξεκίνησε απεργία πείνας όταν μεταφέρθηκε στον Δομοκό. Η απεργία πείνας δεν είναι διεκδίκηση θανάτου. Διεκδίκηση ζωής είναι. Ζητά να τον αφήσουν να ζήσει χωρίς δυσμενή διαχείριση σε βάρος του».

Κούρτοβικ: Θα βρεθούμε σε συνθήκες απειλής της κοινωνικής ειρήνης-2

Παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Σημαντική παρέμβαση από την Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σημειώθηκε με αφορμή τις τοποθετήσεις του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ζήτησε, προκαλώντας αντιδράσεων δεκάδων δικαστικών, να αναθεωρήσει η πολιτεία τη στάση της και να κάνει πίσω στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου και ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας, παρενέβησαν, δηλώνοντας ότι «η δικαιοσύνη εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών- οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο – και όχι από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα». [Διαβάστε]

Δικογραφίες

Στο σχηματισμό δικογραφιών για καθεμιά από τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα προχωρά η Αστυνομία. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί για καμία απ’ αυτές δεν έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το νέο νόμο διαδικασία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι διοργανωτές δεν έχουν νωρίτερα ανακοινώσει τη διεξαγωγή τους στην αστυνομία, ούτε φυσικά κάποιο πρόσωπο έχει αναλάβει την ευθύνη για την ομαλή έκβασή τους. [Διαβάστε]

Παρέμβαση Μανιτάκη

«Πρόσχημα» χαρακτήρισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ σημείωσε: «η κυβέρνηση να μην παίξει το επικίνδυνο παιχνίδι της αντιπολίτευσης, ούτε και να μπει στη λογική της».

«Είναι πρόσχημα αυτό που ζητάει ο Κουφοντίνας, κυρίως όταν διαπίστωσε ότι η στάση αυτή έχει την κάλυψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή