Έρευνα για την αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. στη Ν. Σμύρνη

Έρευνα για την αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. στη Ν. Σμύρνη

Δικογραφία σε βάρος των προσαχθέντων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έρευνα για την αντίδραση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης διέταξε η αστυνομία.

Σε ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο φαίνονται άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να χτυπούν αναίτια με γκλομπ ένα νεαρό άτομο, τη στιγμή της προσαγωγής του.

Συνολικά, προσήχθησαν 11 άτομα σε βάρος των οποίων, όπως ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ, σχηματίζεται δικογραφία.

Πηγές από την αστυνομία σχολιάζουν αρνητικά τη στάση και τη συμπεριφορά των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό. Υπάρχουν μάλιστα φωνές που λένε ότι κακώς η ΔΙ.ΑΣ. ενεπλάκη στο περιστατικό καθώς η συγκεκριμένη ομάδα είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και δεν θα έπρεπε να βεβαιώνει κλήσεις για COVID ή να έρχεται σε αντιπαράθεση με πολίτες.

Ταυτόχρονα πάντως, υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης τους επιτέθηκαν φραστικά και προσπάθησαν να τους εμποδίσουν από το να βεβαιώσουν παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων κατά του COVID.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στις 3 μ.μ. αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πήγαν -έπειτα από καταγγελίες για συνωστισμό- στην πλατεία Νέας Σμύρνης προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στη θέα των δικυκλιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κάποιοι από τους παρευρισκόμενους αντέδρασαν και κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών.

Δύο απ’ αυτούς μάλιστα, τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια του επεισοδίου.

Κάτοικοι και αυτόπτες μάρτυρες πάντως, καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί επιτέθηκαν απρόκλητα στον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία. Καταγγέλλουν ακόμα ότι οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. έκαναν αναιτιολόγητα χρήση των γκλομπ, στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν προσαγωγές.

Ως αντίδραση στα γεγονότα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα.
Λίγο πριν τις 7 μ.μ. διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν πάρει εντολή να σπεύσουν στην περιοχή έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Σε ανακοίνωσή της στο Athens Indymedia η «Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν.Σμύρνης» κατήγγειλε «όργιο καταστολής».

Η ΓΑΔΑ αντίθετα, στο επίσημο δελτίο Τύπου αναφέρει ότι  «κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα 30 ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών».

Αστυνομικές πηγές προσθέτουν ότι ο νεαρός που φαινεται να δέχεται χτυπήματα με γκλομπ από αστυνομικό έχει αναγνωριστεί από τους δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. ως ένας από τους συμμετέχοντες στη σε βάρος τους επίθεσης.

Πάντως, για την αντίδραση των αστυνομικών στο συμβάν διατάχθηκε έρευνα. «Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα» καταλήγει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή