Κορωνοϊός: 2,5 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Απριλίου

Κορωνοϊός: 2,5 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Απριλίου

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

Περίπου 2,5 εκατ. εμβολιασμοί αναμένεται να έχουν γίνει στη χώρα μέχρι το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1,126 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ προγραμματισμένα είναι ακόμη 1,4 εκατ. ραντεβού. Επεσήμανε δε ότι σε 373.000 πολίτες έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις των εμβολίων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται περίπου 33.000 – 34.000 εμβολιασμοί την ημέρα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώσει αυτός ο αριθμός, καθώς αναμένονται το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου μιας δόσης της Johnson & Johnson, ενώ τον Απρίλιο αναμένονται και 1,07 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Κατά τον υφυπουργό, το πρόγραμμα με τα ραντεβού των εμβολιασμών εφαρμόζεται ομαλά, με τους πολίτες να κλείνουν το ραντεβού τους μέσω φαρμακείων, ΚΕΠ ή πλατφόρμας. «Είναι η πρώτη φορά που το κράτος έρχεται στον πολίτη με αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε. 

Είπε επιπλέον ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο νόσησης ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 270.000. Η πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο. Ακολούθως, θα εμβολιαστούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και εν συνεχεία ο γενικός πληθυσμός.

Σημείωσε επιπλέον ότι για εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν προς κάποιο εμβολιαστικό κέντρο κάποια στιγμή και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και το είδος των εμβολίων θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Και στους άνω των 65 το εμβόλιο AstraZeneca

Χθες, Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε την απόφαση της Επιτροπής για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η επικαιροποίηση των συστάσεων έγινε μετά τη δημοσίευση μελετών σε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίες κατέδειξαν μείωση της συμπτωματικής νόσου και των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε πολύ υψηλά ποσοστά (80% και 94% αντίστοιχα) μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Κορύφωση της πίεσης

Στο μεταξύ, κορύφωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμένουν εντός του Μαρτίου ειδικοί. Πάντως, αρκετοί εξ αυτών τάσσονται υπέρ του προσεκτικού ανοίγματος της αγοράς από το τέλος του μήνα, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είπε –μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ότι αυτές τις μέρες θα καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας και σταδιακά θα αρχίσουν να περιορίζονται τα κρούσματα. Ο ίδιος προτάσσει ως προτεραιότητες της μετάβασης στην κανονικότητα το άνοιγμα των σχολείων και του λιανικού εμπορίου, ενώ προσδιορίζει στον Απρίλιο την επανεκκίνηση της εστίασης. Όπως επεσήμανε, το lockdown θα παραταθεί κατά μία εβδομάδα, ενώ πρόθεση είναι «όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και χωρίς φαινόμενα συνωστισμού».

Την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα επιβεβαίωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κορύφωση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου κι ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα. «Ωστόσο, ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πάντως, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου, τονίζοντας πως εφόσον το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση «μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση και από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσει να παρατηρείται μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, αναμένεται πως η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου. Και ο ίδιος πάντως, εξέφρασε –μιλώντας στον ΣΚΑΪ- την εκτίμηση ότι η αγορά μπορεί να επαναλειτουργήσει από τις 22 Μαρτίου, κάνοντας λόγο πρώτα για επαναλειτουργία των καταστημάτων και εν συνεχεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης:
• Ρωσικά πυρά κατά ΕΜΑ για το Sputnik V: «Πολιτικές παρεμβάσεις» στην αξιολόγηση
• Στο «βαθύ κόκκινο» τα νοσοκομεία της Αττικής – Οι εφεδρείες για το σύστημα υγείας