Νέα Σμύρνη: Η αγωνία των κατοίκων

Νέα Σμύρνη: Η αγωνία των κατοίκων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλατεία Νέας Σμύρνης αποτελούσε ανέκαθεν το καμάρι των κατοίκων της περιοχής, που ισχυρίζονταν –όχι εντελώς άδικα– ότι χάρη σε αυτήν η συνοικία διαφοροποιείται από τους όμορους δήμους και τους προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής· πολλοί, μάλιστα, ήταν πεπεισμένοι ότι εξέπεμπε μια θετική αύρα και γι’ αυτό επέλεγαν να ζήσουν στη Νέα Σμύρνη ή επέστρεφαν σε πιο ώριμη ηλικία, ώστε να κάνουν τα παιδιά τους ποδήλατο έξω από τον «Αδωνι» και το «Σπόρτινγκ». Η παραπάνω αίσθηση ανεμελιάς και ασφάλειας εξατμίστηκε βίαια την Κυριακή· έκτοτε οι Νεοσμυρνιώτες βλέπουν να πέφτουν βόμβες μολότοφ στη γειτονιά τους, να γίνεται πετροπόλεμος στα σοκάκια και να πετούν από πάνω τους ελικόπτερα. 

«Στην καραντίνα η πλατεία έγινε μοναδική διέξοδος, εξ ου και είχε πάντοτε κόσμο, που στην πλειονότητά του τηρούσε τα μέτρα», περιγράφει στην «Κ» η 30χρονη Μαρία Αναγνωστοπούλου. Η πλατεία έγινε αντιστοίχως στέκι και της αστυνομίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, η στάση των κλιμακίων ΔΙ.ΑΣ. είχε αλλάξει. «Κυκλοφορούσαν με τις μηχανές πάνω στην πλατεία, κάνοντας μανούβρες ανάμεσα από τους πολίτες για να τους υποδείξουν ότι πρέπει να τηρούν αποστάσεις», περιγράφει 48χρονη κάτοικος.

Ο ξυλοδαρμός του νεαρού από τον αστυνομικό σε δημόσια θέα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας. Πολλοί θέλησαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους αφενός έναντι της αστυνομικής βίας, αφετέρου έναντι μιας στοχοποίησης που ήθελε να παρουσιάσει τη Νέα Σμύρνη ως μια απέραντη γιάφκα. 

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Τρίτης κατόρθωσε να προσελκύσει πολύ και ετερόκλητο κόσμο: από εγκύους και ηλικιωμένους έως ποδηλάτες και ανθρώπους με πατίνια, μέλη συλλογικοτήτων από άλλες περιοχές και φιλάθλους ομάδων. «Γύρω στις 7 παρά δέκα διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την ύπαρξη κουκουλοφόρων που ξεκινούσαν να σπάνε πεζοδρόμια, τους οποίους αποτρέψαμε μαζί μάλιστα με δύο γιαγιάδες», περιγράφει η κ. Αναγνωστοπούλου. 

Διαβάστε επίσης:
• Χούλιγκαν οι πρωταγωνιστές της δολοφονικής επίθεσης

Σε χρόνο-ρεκόρ, πυροδοτήθηκε ένταση. Οι διαδηλωτές έτρεχαν με δακρυσμένα μάτια στα δρομάκια, πολλοί που δεν γνώριζαν τη συνοικία είχαν εγκλωβιστεί σε στενά, άλλοι χωρίς εμπειρία από διαδηλώσεις αναζητούσαν τρομαγμένοι καταφύγιο σε εισόδους πολυκατοικιών, ενώ κάποιοι προνοητικοί κάτοικοι έσπευδαν να μετακινήσουν τα αμάξια τους από τους «επικίνδυνους» δρόμους. «Οι κουκουλοφόροι, που έμοιαζαν νεαροί, είχαν έναν νοητό αρχηγό με εντελώς διαφορετική αμφίεση: ασπρομάλλη, με ποδήλατο και μποέμ στυλ, που έδινε οδηγίες αλλά δεν κινούσε υποψίες», μεταφέρει κάτοικος που μένει στην οδό Πλαστήρα, «οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να τους ελέγξουν και ξεσπούσαν προς διαδηλωτές που ήταν ο… εύκολος στόχος». Εν μέσω ενός σκηνικού πολέμου, κάποιοι γονείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε παιδικές απορίες, όπως «γιατί έβαλαν φωτιά στον δρόμο μας;» και «ποιοι είναι αυτοί;», με σκοπό να καθησυχάσουν τα παιδιά τους. Εις μάτην, όμως. 

Συνεργεία στους δρόμους

Ηταν δέκα το βράδυ όταν ο κ. Γιώργος Κρικρής, αντιδήμαρχος καθαριότητας, έβγαλε τα συνεργεία στους δρόμους για να σώσει… ό,τι μπορούσε. «Οι πιο επιβαρυμένοι δρόμοι ήταν η Αγίας Φωτεινής, η Πλαστήρα, η Κωνσταντινουπόλεως και η Κυδωνιών, στις δύο τελευταίες γινόταν κλεφτοπόλεμος», εξηγεί ο ίδιος στην «Κ». «Συνεχίσαμε έως τις 2 π.μ. και μετά οι καθαριστές βγήκαν εκ νέου στους δρόμους στις 5.30 π.μ.». Ογδόντα κάδοι κάηκαν ολοσχερώς, τα αυτοκίνητα επί των παραπάνω οδών υπέστησαν ζημιές, πολλά πεζοδρόμια καταστράφηκαν, αντίστοιχα προβλήματα είχε και η άσφαλτος. Επιπλέον, έσπασαν όλα τα ΑΤΜ της πόλης, όπως και οι βιτρίνες δεκάδων μαγαζιών. Το αγωνιώδες ερώτημα που πλανάται στην μπαρουτοκαπνισμένη ατμόσφαιρα είναι αν τα παραπάνω σκηνικά θα επαναληφθούν και αν η Νέα Σμύρνη κινδυνεύει να μετατραπεί στα Εξάρχεια των νοτίων προαστίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή