Οι εκπλήξεις και οι παγίδες του τρίτου κύματος

Οι εκπλήξεις και οι παγίδες του τρίτου κύματος

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρρυθμίες» στη λήψη των αποφάσεων σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, έχει προκαλέσει η παρατεταμένη κρίση με το τρίτο κύμα της πανδημίας. Η επίμονη διάρκεια και ένταση αυτής της έξαρσης, παρά το lockdown, έχει αιφνιδιάσει τους εμπλεκομένους και έχει δημιουργήσει σειρά από αλλαγές στον σχεδιασμό. Η κυβέρνηση διαρκώς μεταθέτει τον χρόνο ανοίγματος της αγοράς, ενώ και οι ειδικοί επιστήμονες προβληματίζονται για τον συνδυασμό των μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποχώρηση της επιδημίας. Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι, σε πείσμα των όποιων αισιόδοξων εκτιμήσεων, η πανδημία παραμένει ιδιαίτερα επιθετική και αυτό το δεδομένο προκαλεί ανατροπές και επαναξιολογήσεις στις προτεραιότητες και στη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα. 

Χθες ανακοινώθηκαν 2.570 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας σε 214.661. Επιπλέον, δηλώθηκαν και 51 θάνατοι ασθενών με COVID-19, με τη νόσο να έχει κοστίσει τη ζωή σε 6.937 άτομα στη χώρα μας. Για άλλη μία ημέρα σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα του κορωνοϊού εντοπίζονται στην Αττική (1.282), με τον Πειραιά, τον Δυτικό Τομέα Αθηνών και το κέντρο της Αθήνας να εμφανίζουν την πιο επιβαρυμένη εικόνα με 226, 210 και 317 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Η επιδημία επιμένει και στην Αχαΐα, όπου καταγράφηκαν χθες 131 νέα κρούσματα, ενώ στη Λάρισα εντοπίστηκαν 82.Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ξεπέρασε χθες τους 500 (506), ενώ προχθές πραγματοποιήθηκαν 501 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας λόγω της νόσου.

Η αυξητική τάση που καταγράφεται στον αριθμό των νέων νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες προκαλεί ασφυξία στα νοσοκομεία και προϊδεάζει για ένα εξαιρετικά δύσκολο δεκαήμερο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες το μεσημέρι σε 14 γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής με ΜΕΘ COVID (δεν υπολογίζονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα στρατιωτικά), οι κενές κλίνες εντατικής για ασθενείς με κορωνοϊό ήταν λιγότερες από 20.

Eνίσχυση Σισμανόγλειου

Εν τω μεταξύ, ενίσχυση του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, που από προχθές είναι αποκλειστικά για περιστατικά COVID-19, με παθολόγους, πνευμονολόγους, νοσηλευτές, αλλά και ειδικευόμενους ζητούν οι γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι δηλώνουν απόλυτα πρόθυμοι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας «τηρώντας όμως», όπως τονίζουν, «τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, εφημέρευσης και ιατρικής δεοντολογίας για ασθενείς και προσωπικό». Οι γιατροί ζητούν πλήρη ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου –κάτι που όπως επισημαίνουν δεν έχει γίνει–, αλλά και να τεθεί το νοσοκομείο πλήρως εκτός εφημεριών του λεκανοπεδίου, δεχόμενο μόνο περιστατικά με ένδειξη νοσηλείας από άλλα νοσοκομεία.

Την τελευταία εβδομάδα ταυτοποιήθηκαν επιπλέον 371 κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, με το βρετανικό στέλεχος να έχει πλέον επικρατήσει των υπολοίπων. Ειδικότερα, από τα 371 περιστατικά, τα 366 αφορούν το βρετανικό στέλεχος και στην πλειονότητά τους εντοπίστηκαν στην Αττική (262). 

Συνολικά από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά για την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης κρούσματα και 51 για τη νοτιοαφρικανική.

Χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια

Τη θέση ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό έχει χάσει τον βηματισμό της και ότι υπάρχουν περιπτώσεις που λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς σαφήνεια, οι οποίες μεταφέρονται και με λανθασμένο τρόπο, εξέφρασε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, διευθύντρια κλινικής Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμού και μέλος της επιτροπής, Αναστασία Κοτανίδου. Οπως σημείωσε μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», «στην επιτροπή, ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο, κάπου στη μέση χάσαμε αυτόν τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι, όμως η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί, οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι πολύωρες με πάρα πολλές συζητήσεις, με πάρα πολλά θέματα τα οποία έρχονται στην επιτροπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή