Ανοικτός παραμένει ακόμα ο δρόμος της Δικαιοσύνης για τους συνηγόρους του Δημήτρη Κουφοντίνα, παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες απορρίφθηκαν ισάριθμα αιτήματά του, ενώ ο ίδιος βρίσκεται νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζοντας την πολυήμερη απεργία πείνας.
Τα αιτήματα του πολυϊσοβίτη και καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια για τις στυγερές δολοφονίες της «17 Νοέμβρη» απορρίφθηκαν επί της ουσίας, αλλά και για τυπικούς λόγους, τόσο από τους δικαστικούς σχηματισμούς της Λαμίας όσο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου οι συνήγοροί του προσέφυγαν ζητώντας, έστω και για λίγο χρόνο, να «παγώσει» η μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδρασή του και την απόφασή του για την πολυήμερη απεργία πείνας.
Ωστόσο, παρά τις τρεις απορριπτικές αποφάσεις, η δικαστική οδός ακόμα δεν έχει κλείσει για την υπόθεση Κουφοντίνα, καθώς η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών είναι η αρμόδια σε αυτή τη φάση να αποφασίσει για τη νομιμότητα της μεταγωγής του πολυϊσοβίτη, που ζητεί να πάει στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι στον Δομοκό, όπως ήδη έχει αποφασιστεί.
Οπως προκύπτει από τις αποφάσεις του δικαστικού συμβουλίου της Λαμίας και στη συνέχεια από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών πρέπει δύο φορές να απορρίψει το όποιο αίτημα κρατουμένου για να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος προκειμένου η Δικαιοσύνη να έχει αρμοδιότητα και να κρίνει επί της ουσίας τη νομιμότητά του ή όχι.
Η απόρριψη την περασμένη Πέμπτη και των δύο αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα από την Επιτροπή Μεταγωγών, που έβαλαν κατά της νομιμότητας της μεταγωγής του στον Δομοκό, επαναφέρουν την υπόθεσή του και πάλι στα δικαστήρια.
Δέχθηκε ορό
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι όποιες δικαστικές διαδικασίες επαναληφθούν για την υπόθεση Κουφοντίνα, αυτές θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ η κατάσταση της υγείας του συνεχίζει να παραμένει κρίσιμη, με μόνο θετικό σημείο το γεγονός ότι ο ίδιος δέχθηκε, όπως ανακοίνωσε η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ, τη λήψη ορού μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων οξείας νεφρικής ανεπάρκειας – η σχετική ανακοίνωση έγινε επίσημα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας.
Πάντως, από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας Κουφοντίνα, υπάρχει εισαγγελική εντολή που εφαρμόζεται με στόχο να γίνει ιατρικά το παν για να προστατευθεί η υγεία του, παρά την προσωπική του απόφαση για απεργία πείνας και εσχάτως και δίψας. Οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί έως σήμερα για τα αιτήματα του πολυϊσοβίτη Κουφοντίνα διαθέτουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, πρωτίστως εκείνη του Πλημμελειοδικείου Λαμίας, που δίκασε την υπόθεση στο ακροατήριο –κανονική δίκη– και έκρινε τα αιτήματά του επί της ουσίας. Εκρινε δηλαδή ότι ο Κουφοντίνας δεν δικαιούται των ευεργεσιών του νόμου για διακοπή στην έκτιση της ποινής του, διότι δεν πάσχει, όπως ορίζει ο νόμος, από χρόνιο βαρύ νόσημα. Επιπλέον κρίθηκε, και μάλιστα ομόφωνα, ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημά του διότι ο ίδιος προκαλεί, λόγω της απόφασής του για πολυήμερη απεργία πείνας με κινδύνους για την υγεία του. Η σταθερή στάση των δικαστικών σχηματισμών όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου στην υπόθεση Κουφοντίνα οδήγησε την όλη υπόθεση σε πραγματικές διαστάσεις, ενώ, στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, οι όποιες τοποθετήσεις, που είχαν ως επίκεντρο την ανακοίνωση του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, προκάλεσαν για πρώτη φορά την έντονη αντίδραση δικαστικών και εισαγγελέων, ακόμη και μελών του Αρείου Πάγου.
Δεν είναι τυχαίο πως περί τους 280 δικαστικούς, μεταξύ των οποίων και αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, καταδίκασαν σαφώς την τοποθέτηση του προεδρείου της Ενωσής τους, που ζήτησε η πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα Κουφοντίνα και να κάνει πίσω. Αλλωστε το «άδειασμα» του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών επισφράγισε η κοινή ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου Αγγελικής Αλειφεροπούλου και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλείου Πλιώτα, που δήλωσαν δημόσια πως «η Δικαιοσύνη αποκλειστικά εκφράζεται διά των αποφάσεών της».
Επιμέρους φωνές, ανάμεσά τους και των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου Ειρήνης Καλού και Δήμητρας Κοκοτίνη, που είχαν επιλεγεί αντίστοιχα για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή των οποίων όμως ακυρώθηκε καθώς ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αρνήθηκε να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα, καθώς και ελάχιστων αρεοπαγιτών, αποτέλεσαν μειοψηφικές αντιδράσεις στη γενική αποδοκιμασία της στάσης του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών.
Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστικές αποφάσεις, η αποφασιστικότητα της Δικαιοσύνης να κρίνει με βάση την αρχή της ισότητας τα όποια αιτήματα Κουφοντίνα, αλλά και η στάση της κοινωνίας, που δείχνει στην πλειονότητά της να αδιαφορεί για τις πρακτικές του πολυϊσοβίτη, προσέδωσαν στην όλη υπόθεση, που αρχικά προκάλεσε σκληρή πολιτική σύγκρουση, διαστάσεις που αγγίζουν περισσότερο την πραγματικότητα και αντιπροσωπεύουν την εν γένει στάση πολιτείας και κοινωνίας, παρά τις όποιες εξαιρέσεις, για τα φαινόμενα της τρομοκρατίας που τόσο πλήρωσαν για χρόνια η χώρα και οι πολίτες.