Μέτωπο για το μεταναστευτικό

Μέτωπο για το μεταναστευτικό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσδοκία η συνάντηση της ομάδας MED 5, των πέντε μεσογειακών χωρών του Νότου, να καταλήξει στη διαμόρφωση κοινής θέσης για τη μεταναστευτική πολιτική στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων εντός Ε.Ε. εξέφρασε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Στη διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαρτίου στην Αθήνα, θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των πέντε χώρων πρώτης υποδοχής των μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε., δηλαδή Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Κύπρου και Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουν διά ζώσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Στις βασικές αρχές υπάρχει ταύτιση απόψεων, ωστόσο είναι μια ευκαιρία να αναφερθούμε σε επιμέρους σημεία και τεχνικές λεπτομέρειες της προτάσεως», τόνισε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στη σχετική συνέντευξη Τύπου. Τους υπουργούς Εσωτερικών των πέντε χωρών θα δεχθεί σε συνάντηση το Σάββατο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χώρο της διάσκεψης. Νωρίτερα το πρωί, με τους υπουργούς αναμένεται να συναντηθεί και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το κοινό πλαίσιο

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε το κοινό πλαίσιο των θέσεων των MED 5 χωρών, που είναι: 

• Η ανάγκη για αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων.

• Η ανάγκη δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

• Η ανάγκη ουσιαστικής και έμπρακτης αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των εταίρων στην Ε.Ε. 

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα επιμένει ιδιαίτερα στη δημιουργία ενός ισχυρού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, θέση την οποία παρουσίασε άλλωστε και την προηγούμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του Jumbo Council, στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. 

«Θέλουμε τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα λειτουργεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και την παροχή κινήτρων και αντικινήτρων στις χώρες προέλευσης ανάλογα με τη συνεργασία τους, στο θέμα των επιστροφών. Η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει το πολιτικό, εμπορικό και διπλωματικό ανάστημά της προκειμένου να επιτύχει κοινούς διαδρόμους επιστροφών», τόνισε ο υπουργός. Οσον αφορά την υιοθέτηση μηχανισμού ευέλικτης αλληλεγγύης που προτείνεται στο νέο σύμφωνο (προσφορά χρημάτων αντί φιλοξενίας αιτούντων ή προσφύγων), ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι «ευέλικτες μορφές αλληλεγγύης» μπορούν να εφαρμοστούν μόνο εφόσον εξασφαλιστεί ότι επαρκής αριθμός κρατών θα συνεισφέρουν στο θέμα της δίκαιης κατανομής μεταναστών, έτσι ώστε να μην σηκώνουν το βάρος μόνο πέντε κράτη. «Εμείς θα αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας ως χώρες πρώτης υποδοχής. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη πρέπει μετά να μας στηρίξουν στο θέμα της δίκαιης κατανομής των μεταναστών. Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο πρέπει να συμπεριλάβει βασικές βελτιώσεις σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», κατέληξε ο υπουργός. Οσον αφορά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και τις επαφές της Γερμανίας με την Τουρκία, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «υπάρχουν πολλαπλοί διάδρομοι επικοινωνίας», σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή