Κίνητρα και διευκρινίσεις σε ιδιώτες γιατρούς

Κίνητρα και διευκρινίσεις σε ιδιώτες γιατρούς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την αστική ιατρική ευθύνη των ιδιωτών γιατρών που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ αλλά και επιπλέον κίνητρα όπως η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής στον ΙΣΑ για μία πενταετία, επιχειρεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών να πείσει τους παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους και γενικούς γιατρούς μέλη του να ενισχύσουν για τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες τα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, και εφόσον πλησιάζει η λήξη της 48ωρης διορίας του υπουργείου Υγείας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των γιατρών, ο ΙΣΑ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ήδη έχει ζητηθεί εισήγηση από τη νομική υπηρεσία για το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εως χθες το μεσημέρι, στους 45 γιατρούς μέλη του Συλλόγου που είχαν ήδη δηλώσει «παρών» πριν και το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας, είχαν προστεθεί άλλοι τέσσερις γιατροί. Συνολικά το υπουργείο έχει ζητήσει τουλάχιστον 200 ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν κενά σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο μικρός σε σχέση με τις ανάγκες αριθμός όσων έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, έχει να κάνει με το μεγάλο κύμα μετανάστευσης νέων γιατρών, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν φύγει για το εξωτερικό 18.000 γιατροί μόνο από την Αθήνα, αλλά και την απροθυμία τους να κλείσουν για ένα μήνα το ιατρείο τους και να αφήσουν τους ασθενείς τους. Ο ίδιος ωστόσο τονίζει: «Πρόκειται όμως για ένα εθνικό κάλεσμα, μία εθνική ανάγκη και ο καθένας πρέπει να προσφέρει τις δυνάμεις του εθελοντικά και να βοηθήσει τους συναδέλφους στα νοσοκομεία που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη».

Πολλοί γιατροί έθεσαν και το ζήτημα της αστικής ιατρικής ευθύνης σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών σε ασθενείς του ΕΣΥ και το οποίο διευκρινίστηκε χθες. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που απέστειλε στα μέλη του ο ΙΣΑ, «σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την ένταξή σας στο ΕΣΥ, δεν υπέχετε ατομική αστική ευθύνη. Συγκεκριμένα, οι ιατροί (ιδιώτες) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με βάση σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι του ασθενούς ή συγγενών του. Για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί, ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του γιατρού, θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη».

Μετακινήσεις από Β. Ελλάδα

Πάντως, το υπουργείο Υγείας εκτός από τον ιδιωτικό τομέα προσπαθεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό στα νοσοκομεία της Αττικής και να μπορέσει να ανοίξει επιπλέον κλίνες εντατικής με μετακινήσεις γιατρών από τη Βόρειο Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να μπορούν να ανοίξουν επιπλέον οκτώ κλίνες εντατικής –προσωρινά– στην αίθουσα ανάνηψης του Σισμανόγλειου, μετακινούνται έξι γιατροί από τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κοζάνης, Παπανικολάου και Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή