Μάχη με τον χρόνο: Ο εμβολιασμός προχωρά – η πανδημία προπορεύεται

Μάχη με τον χρόνο: Ο εμβολιασμός προχωρά – η πανδημία προπορεύεται

Φτάνουμε στο «ορόσημο» του 1 εκατ. εμβολιασμένων με την 1η δόση την ώρα που καθημερινά υπάρχει «μαύρο» ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με το χρόνο δίνει η χώρα, καθώς η πανδημία έχει εισέλθει στο κρισιμότερο στάδιο της έως σήμερα: Οι ΜΕΘ γεμίζουν όλο και περισσότερο από διασωληνωμένους ασθενείς, τα κρούσματα αυξάνονται, ωστόσο την ίδια ώρα ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς που προκαλούν αισιοδοξία ότι κατά τους προσεχείς μήνες θα «χτιστεί» ένα μίνι τείχος ανοσίας.

Η στιγμή που διανύει η χώρα είναι δύσκολη. Οι εικόνες που φτάνουν από τα νοσοκομεία της Αττικής προκαλούν εύλογη ανησυχία- η φωτογραφία με τα ασθενοφόρα να συνωστίζονται στον προαύλιο χώρο του Ευαγγελισμού έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Είναι δε ενδεικτικό ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς. Ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, τόνισε εμφατικά ότι «δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και στηρίζουμε το ΕΣΥ που στέκεται όρθιο, ένα σύστημα που δεν κατέρρευσε».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, κατεγράφη νέο ρεκόρ (681) όσον αφορά στους διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται «μαύρα» ρεκόρ σε καθημερινή βάση, όσον αφορά σε αυτό τον δείκτη.

Κατεγράφησαν, επίσης, 69 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 7.531, ενώ σε 1.707 ανέρχονται τα νέα κρούσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διενεργήθηκαν 14.074 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 12,12%.

Υπενθυμίζεται πως υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε την Τετάρτη (17/3) και ήταν 3.465.

koronoios-1-707-nea-kroysmata-681-diasolinomenoi0

Εμβολιασμός

Φως στην άκρη του τούνελ δίνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς την Τρίτη (23/3) αναμένεται η χώρα να ξεπεραστεί το 1 εκατομμύριο εμβολιασμένων με την πρώτη δόση, ενώ -όπως αποκάλυψε ο κ. Κικίλιας- αναμένεται να γίνουν 1,5 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσα στον Απρίλιο. Ο ίδιος είπε ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπερδιπλασιαστούν οι δόσεις εμβολίων που θα διαθέτουμε στην χώρα.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, προχώρησε σε εξειδίκευση αναφορικά με τις παραδόσεις, λέγοντας ότι το προσεχές διάστημα αναμένουμε:

  • 1.100.000 δόσεις από την Pfizer,
  • 450.000 δόσεις από την AstraZeneca,
  • 100.000 δόσεις από την Moderna,
  • Από την Johnson & Johnson θα τηρηθεί η δέσμευση για 1,3 εκ. δόσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες (ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου) και ήδη υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ραντεβού.

Επίσης στις 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή που θα μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση για ένταξη στην ομάδα Α νοσημάτων υψηλού κινδύνου.

Την προσεχή Παρασκευή (26/3) ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών και στις αρχές Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα 65- 69 ετών.

Στις αρχές Απριλίου θα προστεθούν 272 εμβολιαστικά κέντρα και την 1η Απριλίου ανοίγουν δύο μέγα-εμβολιαστικά κέντρα, στο Ελληνικό και στο κλειστό Περιστερίου. [Διαβάστε]

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

ftanoyme-sto-orosimo-toy-enos-ekatommyrioy-emvoliasmenon-me-tin-1i-dosi1

Το φύλλο πορείας της επιστράτευσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης των φύλλων επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών, στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας στην Αττική και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Αστυνομία.

Τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε ήδη η παράδοση.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των κριτηρίων είναι ηλικία κάτω των 60 ετών καθώς και η υποχρέωση οι ιατροί να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. [Διαβάστε]

Διαβάστε: Γιατί φτάσαμε στην επίταξη – Ποιους αφορά

Αυτό είναι το φύλλο επίταξης

to-fyllo-poreias-tis-epistrateysis-idioton-giatron-amp-8211-se-exelixi-i-diadikasia0

Διαβάστε: Σε εξέλιξη η παράδοση των φύλλων πορείας

«Οι συνθήκες είναι πολεμικές»

Σχολιάζοντας το μέτρο της επίταξης ιατρικών υπηρεσιών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε πως «οι συνθήκες είναι πραγματικά πολεμικές και χρειαζόμαστε χέρια βοήθειας».

«Είναι θέμα ο κάθε ιατρός να αντιληφθεί το ρόλο του, το λειτούργημά του και τον όρκο που έχει δώσει στον Ιπποκράτη. Και όλοι τη δύσκολη αυτή στιγμή να βάλουμε πλάτη προκειμένου, προκειμένου να την ξεπεράσουμε», επεσήμανε. [Διαβάστε]

Από την πλευρά του, ο Β. Κικίλιας είπε ότι «δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που μόνο 61 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα».

«Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνο 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν για να τους ευχαριστήσω», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει μείνει πλέον νοσηλευτής στην αγορά και δεν υπάρχει γιατρός εκτός ΕΣΥ, αν εξαιρέσει κάποιος όσους έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δώσαμε τη δυνατότητα ακόμη και στους συνταξιούχους να προσφέρουν και μονιμοποιήσουμε τους επικουρικούς γιατρούς των ΜΕΘ». [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή