Διπλή μάσκα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διασποράς

Διπλή μάσκα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διασποράς

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διπλή μάσκα μπαίνει στη ζωή μας. Αυτό δείχνουν οι τελευταίες συστάσεις του υπουργείου Υγείας, που τονίζει μετ’ επιτάσεως ότι η μάσκα πρέπει να κάνει σωστή εφαρμογή στο πρόσωπο.

Ειδικότερα, χρήση υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής μάσκας με σωστή εφαρμογή ώστε να ελαχιστοποιούνται τα κενά μεταξύ προσώπου και μάσκας ή χρήση διπλής μάσκας (χειρουργική μέσα και υφασμάτινη έξω) είναι οι νέες συστάσεις του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Ειδικά οι άνδρες με γενειάδα οφείλουν να χρησιμοποιούν διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη), αφού ο όγκος της γενειάδας δημιουργεί κενά και αποκλείει την καλή εφαρμογή της χειρουργικής μάσκας. Αντίθετα, το υπουργείο δεν συνιστά τον συνδυασμό δύο χειρουργικών μασκών ή μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95) με άλλη μάσκα, ή τη χρήση διάφανων προσωπίδων.

Με χθεσινή εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, επικαιροποιούνται οι συστάσεις για τη χρήση μάσκας, με την επισήμανση ότι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα του μέτρου είναι η σωστή εφαρμογή της.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στις υφασμάτινες μάσκες προσέχουμε να είναι 2 ή 3 στρωμάτων, να μην είναι από υφάσματα που δυσκολεύουν την αναπνοή (π.χ. υφάσματα βινυλίου) ή από υφάσματα ελαστικά (τύπου lycra) που κολλούν στο στόμα, ενώ θα πρέπει να έχουν έλασμα στη μύτη.

Η μάσκα επίσης δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένη από άκαμπτο υλικό που δεν εφαρμόζει καλά στη μύτη. Οι χειρουργικές μάσκες θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από μη υφασμένο υλικό τριών στρωμάτων. Δεν πρέπει να κάνουμε χρήση μάσκας με βαλβίδα και δεν πρέπει να επιτρέπουμε και σε άλλα άτομα που είναι μαζί μας να τη φορούν.

Οι μάσκες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τη μύτη και το στόμα, να εφαρμόζονται χωρίς κενά στο πρόσωπο. Οι οδηγίες για τον έλεγχο καλής εφαρμογής της μάσκας είναι οι εξής:

• Αγκαλιάστε με τα χέρια σας τα μάγουλά σας και βεβαιωθείτε ότι δεν διαφεύγει αέρας από τα πλαϊνά άκρα της μάσκας, τα πλαϊνά της μύτης και κάτω από το πιγούνι.

• Αν η μάσκα εφαρμόζει καλά, θα πρέπει να νιώθετε θερμό εκπνεόμενο αέρα στο εσωτερικό και στο μπροστινό εξωτερικό μέρος της.

• Εάν παρατηρήσετε η μάσκα να κάνει εισολκή κατά την εισπνοή και να φουσκώνει κατά την εκπνοή, τότε έχει γίνει σωστά η εφαρμογή της.
Ποσοστό προστασίας

Τέλος, τονίζεται ότι οι μάσκες έχουν αποτέλεσμα μόνο εάν τις εφαρμόζουν όλοι και σωστά. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό προστασίας από τον κορωνοϊό όταν φορούν δύο άτομα –ένα που νοσεί και ένα υγιές– χειρουργική μάσκα με καλή εφαρμογή είναι 96%, έναντι μόλις 7,5% όταν το άτομο που νοσεί δεν κάνει χρήση μάσκας και το υγιές άτομο φοράει μάσκα που δεν εφαρμόζει σωστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή