«Καλάθι» βαθμών για μαθητές International Baccalaureate

«Καλάθι» βαθμών για μαθητές International Baccalaureate

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή θα είναι και η νέα διαδικασία με την οποία θα αξιολογηθούν οι Ελληνες μαθητές των διετών προγραμμάτων International Baccalaureate (IB) για να πάρουν το δίπλωμά τους. Παρότι ο International Baccalaureate Organization (IBO) αποφάσισε να μη γίνουν εξετάσεις στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας για δεύτερη συνεχή χρονιά, τελικά οι μαθητές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην υπολογίζουν στην επιείκεια των δασκάλων τους. Και αυτό διότι, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ», οι καθηγητές δεν θα μπορούν να… μοιράζουν 20άρια, αλλά θα έχουν συγκεκριμένο καλάθι βαθμών.Ειδικότερα, ο IBO αποφάσισε ότι δεν θα οργανωθούν φέτος γραπτές εξετάσεις για τα παιδιά σε πρόγραμμα IB στην Ελλάδα. Και το 2020 δεν είχαν πραγματοποιηθεί εξετάσεις, ωστόσο πέρυσι, καθώς ήταν η αρχή της άγνωστης πανδημίας, η απόφαση του IBO ελήφθη για όλες τις χώρες. Φέτος, ο IBO αποφάσισε ότι θα επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις για να κρίνει τι θα γίνει. Αρχικά η Ελλάδα ήταν μέσα στο 70% των χωρών της Ευρώπης στις οποίες επρόκειτο να οργανωθούν εξετάσεις. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν. Από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης εξετάσεις δεν θα γίνουν επίσης σε Ιταλία, Βρετανία, Τσεχία και Τουρκία.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Γιώργος Καρτάλης, υπεύθυνος του προγράμματος IB στη Σχολή Μωραΐτη, στο 70% των χωρών της Ευρώπης θα γίνουν εξετάσεις, όπως και στο 90% των χωρών της Ασίας και στο 25% της Νοτίου Αμερικής. Επίσης, εξετάσεις θα οργανωθούν στο 55% των σχολείων στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Με βάση την επιδημειολογική εικόνα των χωρών, ο IBO μπορεί να αλλάξει απόφαση και να αποφασίσει να μη γίνουν εξετάσεις σε μία χώρα, αλλά όχι το αντίστροφο. Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, τα αποτελέσματα του IB θα εκδοθούν στις 5 Ιουλίου. Οι τελειόφοιτοι του προγράμματος στις χώρες που δεν θα οργανωθούν εξετάσεις, θα αξιολογηθούν ως εξής:

• Σε κάθε ένα από τα 6 εξεταζόμενα μαθήματα ο βαθμός θα προκύψει από τη βαθμολογία (prediction grade) του διδάσκοντος του μαθήματος και από τις εργασίες τους σε κάθε μάθημα, οι οποίες βαθμολογούνται από εξωτερικούς κριτές. 

• Στα γλωσσικά μαθήματα, το prediction grade θα μετράει έως 60% και στα υπόλοιπα (μαθηματικά, φυσική, φιλοσοφία κ.λπ.) έως 80%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανά μάθημα θα προκύψει από την εργασία.

• Ωστόσο οι βαθμοί των καθηγητών δεν θα είναι ελεύθεροι όπως πέρυσι. Συγκεκριμένα, ο IBO θα πάρει τις επιδόσεις των μαθητών κάθε σχολείου στις εξετάσεις του 2017, του 2018 και του 2019 και, με βάση αλγόριθμο, θα ορίσει το καλάθι των βαθμών που θα μπορεί να δώσει κάθε καθηγητής στους μαθητές της τάξης του. Ενδεικτικά, σε τάξη των 20 μαθητών, ο καθηγητής δεν θα μπορεί να βάλει όσα 20άρια κρίνει, αλλά π.χ. τρία 20άρια, τρία 19άρια, δύο 17άρια, τέσσερα 15άρια, πέντε 12άρια και τρία 11άρια. Να τονισθεί ότι το άριστα στο IB είναι το 7. 

• Το συνολικό άριστα είναι 45 μονάδες και προκύπτει από το 7 επί 6 μαθήματα (συνολικά 42 μονάδες) και τις 3 μονάδες από μία διαθεματική εργασία που θα καταθέτουν οι τελειόφοιτοι.Στην Ελλάδα, προγράμματα IB οργανώνονται σε 13 σχολεία (έντεκα στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη) και σε αυτά φοιτούν περίπου 1.600 μαθητές, περίπου 800 σε κάθε έτος. Ο μέσος όρος των επιδόσεων των ελληνικών σχολείων είναι περίπου 33-34 μονάδες στις 45, ενώ ο διεθνής μέσος όρος είναι 30 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή