Η καταδίκη και οι αναφορές στον «Τίγρη»

Η καταδίκη και οι αναφορές στον «Τίγρη»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψευδώνυμό του αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης. Δύο βασικοί κατηγορούμενοι και ένας μάρτυρας κατηγορίας μίλησαν για τον «Τίγρη» και τον κομβικό ρόλο του στη διακίνηση Θιβετιανών μεταναστών μέσω της Αθήνας. Ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος, όμως, παραμένει μέχρι και σήμερα φυγόδικος για τις ελληνικές Αρχές, τα τελευταία γνωστά ίχνη του, πίσω στο 2019, τον τοποθετούσαν στη Σρι Λάνκα.

Χθες ολοκληρώθηκε στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη για τη διακίνηση 27 Θιβετιανών μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν τον Νοέμβριο του 2019 από μέλη της Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού σε διαμέρισμα στην Κυψέλη. Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, υπήκοοι Θιβέτ και Μαλαισίας, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 ετών και έξι μηνών και σε έναν Κινέζο έμπορο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών. 

Η υπόθεση είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των βρετανικών υπηρεσιών, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ». Λίγες ημέρες πριν από τις συλλήψεις στην Αθήνα, στις 23 Οκτωβρίου 2019, είχαν εντοπιστεί 39 νεκροί Βιετναμέζοι μέσα σε φορτηγό στο Εσεξ. Οπως προέκυπτε από εμπιστευτική αλληλογραφία της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης του Εγκλήματος, υπήρχαν υποψίες ότι ο «Τίγρης», υπήκοος Θιβέτ, συνδεόταν με το «φορτηγό του θανάτου». Ακόμη, μεταξύ των θυμάτων του Εσεξ είχαν βρεθεί πάνω σε δύο γυναίκες ψευδείς ελληνικές αιτήσεις ασύλου. 

Ενας από τους τρεις λιμενικούς που κατέθεσαν ως μάρτυρες στο δικαστήριο αναφέρθηκε σε αυτό το σκέλος. Είπε ενώπιον της έδρας ότι «για την υπόθεση ενδιαφέρθηκαν πολλές υπηρεσίες» και ότι «ήρθε με τσάρτερ στην Αθήνα κλιμάκιο των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών». Ανέφερε ακόμη ότι ο «Τίγρης» ήταν «σύμφωνα με τους Αγγλους, ανεπίσημα ο υπεύθυνος της τραγωδίας που έγινε στο Εσεξ με την νταλίκα, έστειλαν το κλιμάκιο για να ελέγξουν τα στοιχεία και μας έδωσαν συγχαρητήρια». Τα όσα ισχυρίστηκε προκάλεσαν την αντίδραση της υπεράσπισης των δύο βασικών κατηγορουμένων. Ο δικηγόρος τους Ζαχαρίας Κεσσές τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η υπόθεση του Εσεξ δεν είχε συσχετισθεί και ότι δεν γινόταν κάποια αναφορά σε αυτή στο κατηγορητήριο, ούτε στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Από το σχετικό υλικό φαινόταν ότι είχε γίνει έλεγχος των κατασχεθέντων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές. Η εισαγγελέας της έδρας αρχικά ανέφερε ότι δεν τους απασχολεί το σκέλος της Βρετανίας. Στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου η πρόεδρος διευκρίνισε ότι η εμπιστευτική βρετανική αλληλογραφία δεν θα περιληφθεί στα αναγνωστέα έγγραφα.

Η δίκη είχε αρκετές δυσχέρειες στη μετάφραση, ενώ κατά την πρώτη συνεδρίαση είχε χρειαστεί διακοπή περίπου δύο ωρών μέχρι να βρεθεί διερμηνέας στα αγγλικά. Αλλος λιμενικός, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, δεν θυμόταν λεπτομέρειες από την ημέρα των συλλήψεων. Επικαλέστηκε ότι είχαν περάσει αρκετοί μήνες, είχαν μεσολαβήσει πολλές άλλες επιχειρήσεις και είπε ότι ήταν δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιους εκ των κατηγορουμένων τόσο καιρό μετά λόγω «της κοινής τους φυσιογνωμίας». 

Ο Θιβετιανός κατηγορούμενος J.T. αρνήθηκε την εμπλοκή του στις πράξεις της διακίνησης μεταναστών και της πλαστογραφίας διαβατηρίων. Ισχυρίστηκε ότι ο «Τίγρης» τον έστειλε στην Ελλάδα και ότι δικός του ρόλος ήταν να δίνει στους διακινούμενους χρήματα για να αγοράζουν τρόφιμα όσο διάστημα παρέμεναν στο διαμέρισμα της Κυψέλης. Αντίστοιχη γραμμή ακολούθησε κατά την απολογία του και ο Μαλαισιανός C.J. Τα χρήματα στέλνονταν από το εξωτερικό και τα λάμβαναν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το κατάστημα ενός Κινέζου εμπόρου κοντά στην Ομόνοια, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τη διακίνηση μεταναστών. Από όσα είχαν προκύψει κατά την προδικασία, οι 27 Θιβετιανοί θα είχαν ως τελικό προορισμό τους τη Βρετανία ή τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή