Καταγγελίες γυμναστικής – Θ. Βασιλειάδης: «Τίποτα να μη μείνει κρυφό, όλα στο φως»

Καταγγελίες γυμναστικής – Θ. Βασιλειάδης: «Τίποτα να μη μείνει κρυφό, όλα στο φως»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάστατος είναι ο κόσμος της γυμναστικής ύστερα από τις καταγγελίες αθλητών και αθλητριών για ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις από προπονητές του αθλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr πρόκειται για καταγγελίες 20 αθλητριών και δύο αθλητών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την καριέρα τους.

Η επιστολή με τις καταγγελίες κοινοποιήθηκε αρχικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και ύστερα στην Ομοσπονδία του αθλήματος. Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν τρεις αθλήτριες, οι οποίες είχαν θεωρηθεί κορυφαίες κατά την εποχή τους. Το Διοικητική Συμβούλιο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας έχει προγραμματίσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για σήμερα το απόγευμα.   

«Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις αθλήτριες και τους αθλητές ήρθε σε επαφή πριν από λίγες μέρες με αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας για να συζητήσουν γι΄ αυτό το θέμα. Όταν ο αντιπρόεδρος με ενημέρωσε, είπα ότι δε θα γίνει καμία συζήτηση και τα πάντα θα είναι εγγράφως στην Ομοσπονδία. Μας κατέθεσε επιστολή και επίσημα, και μας ζήτησε εχεμύθεια για τα πρόσωπα των αθλητών και των αθλητριών. Σήμερα συγκαλούμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο. Είμαστε δίπλα στους αθλητές. Θέλουμε να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να συγκεκριμενοποιήσουν τη χρονική περίοδο, γιατί αναφέροντας το 1985 είναι, κάπως, αόριστο. Το 1985 ήμουν φοιτητής. Εμείς θα κινηθούμε με πλήρη εχεμύθεια και θα κρίνουμε τη βαρύτητα κάθε καταγγελίας. Θα κινηθούμε σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα», δήλωσε στο kathimerini.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Θανάσης Σταθόπουλος.

Οι περισσότεροι από τους καταγγέλλοντες είναι αθλητές και αθλήτριες από τη Θεσσαλονίκη. Τα περιστατικά ξεκινάνε από το 1985, και, σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπήρχαν ξυλοδαρμοί, ψυχολογική κακοποίηση και σωματικές τιμωρίες. Μία από τις καταγγελίες όμως, και, μάλιστα, αθλήτριας που είχε διακριθεί σε διεθνή διοργάνωση, αφορά και σεξουαλική παρενόχληση.

«Παρακολουθώ με ενδιαφέρον όσα καταγγέλλονται. Η Ομοσπονδία πρέπει να καλέσει τα παιδιά να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ενόχων ώστε, εάν υπάρχουν ακόμη στη γυμναστική, να απομακρυνθούν από τον χώρο για να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Για εμένα πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και ύστερα το άθλημα. Το θέμα πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα. Τίποτα να μη μείνει κρυφό», δήλωσε στο kathimerini.gr ο πρώην πρόεδρος της ΕΓΟ Θανάσης Βασιλειάδης, και εκπρόσωπος του αθλήματος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή