ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα self-tests «κλειδί» για το Πάσχα

Τα self-tests «κλειδί» για το Πάσχα

Το «κλειδί» για το Πάσχα στο χωριό αποδεικνύονται τα self-tests, ενώ συνεχίζεται κανονικά η διάθεσή τους, με 126.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς λυκείων να τα έχουν παραλάβει ήδη. Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία ξεκίνησε χθες και όπως αναφέρουν πηγές στην «K» θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχολικός πληθυσμός που θα λάβει τα self-tests ανέρχεται σε 450.000 άτομα

Σημειώνεται ότι οι μαθητές από χώρες εξωτερικού θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα τεστ με προσωρινό ΑΜΚΑ, εν όψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων.

Σε πρώτη φάση διανέμεται ένα από τα δύο ρινικά αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ κορωνοϊού που δικαιούνται ανά εβδομάδα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, ενώ από τη Δευτέρα θα μπορούν να λάβουν και το δεύτερο. 

Σύμφωνα με πηγές του kathimerini.gr, εκτιμάται ότι από τη Δευτέρα θα σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων, καθώς θα έχουν διενεργηθεί ήδη τα πρώτα, οικειακά τεστ μέσα στο σαββατοκύριακο. 

⇒Διαβάστε επίσης: Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να έχουν τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, προκειμένου να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ συνιστάται το τεστ να γίνεται ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, που σημαίνει ότι το πρώτο τεστ θα πρέπει να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί. Το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Εάν το τεστ είναι θετικό, θα εκδίδεται βεβαίωση για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή. 

Εάν είναι αρνητικό, θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του προκειμένου να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, θα μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να γράφουν χειρόγραφη δήλωση με τα ίδια στοιχεία της σχολικής κάρτας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα self tests θα καθορίσουν τις αποφάσεις για την περίοδο του Πάσχα, οι οποίες θα ληφθούν από την επιτροπή λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αν λειτουργήσουν -όπως έχει σχεδιασθεί- θα βοηθήσουν να λυθεί το θέμα της μετακίνησης στα χωριά, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Star, λέγοντας «Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα».

Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν στο kathimerini.gr, ότι «ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ορθή χρήση των selft tests ως σημαντική για την ελευθερία του, αλλά και για το θέμα του Πάσχα».