Κορωνοϊός: Νέα «βήματα» στο λιανεμπόριο με βαρύ φορτίο

Κορωνοϊός: Νέα «βήματα» στο λιανεμπόριο με βαρύ φορτίο

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, αποφάσισε η κυβέρνηση, έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Την ίδια ώρα, πάντως το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια καταγράφεται εξαιρετικά αυξημένο και – όπως τονίστηκε από την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση – οφείλεται κυρίως στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, κρούοντας παράλληλα «καμπανάκι» για άυξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 15-19. 

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στα self-tests, τα οποία η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ως το «νέο όπλο στη μάχη με την πανδημία». Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν διατεθεί περίπου 250.000 συσκευασίες για self-testing σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα θα είναι με τη μορφή του click away και του click inside, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόνο με τη μορφή του click away. Στην Κοζάνη παραμένει η αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Διαβάστε ακόμη: Επαναλειτουργία λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα – Τι ανοίγει από τη Δευτέρα

Σημειώνεται πως, σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, με την αποστολή SMS στο 13032 και εντός του χρονικού περιορισμού των τριών ωρών.

Αλλαγή του πλαφόν των 20 ατόμων 

Παράλληλα, αποφασίστηκε η άρση του πλαφόν των 20 ατόμων στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου και πλέον η αναλογία πληθυσμού/εμβαδού έχει ως εξής: 

  • Για επιφάνειες έως 500 τ.μ. ένα άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ., κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης επιπρόσθετα.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης την επαναλειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ από την προσεχή Δευτέρα, με εξαίρεση τα ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.

Ερωτηθείσα σχετικά, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «τα ραντεβού στο λιανεμπόριο μας βοηθούν στην ισοκατανομή των πελατών για να μην υπάρχει συνωστισμός». Πρόσθεσε δε ότι σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα.

Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται πως για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους δήμους, εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, με αποστολή του SMS με τον κωδικό 6 και μόνο για άσκηση.

Κορωνοϊός: Νέα «βήματα» στο λιανεμπόριο με βαρύ φορτίο-1
Φωτ. AP

Εχουν διατεθεί 246.700 self-tests

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 246.700 self-tests από 9.941 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Διαβάστε ακόμη: Τα self-tests «κλειδί» για το Πάσχα

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι για μαθητές και εκπαιδευτικούς η διενέργεια self-test δύο φορές την εβδομάδα θα είναι τώρα στην αρχή, προκειμένου με ασφάλεια να ανοίξουν τα σχολεία. Επανέλαβε ότι υποχρεωτική θα είναι η καταχώριση στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, του αποτελέσματος (θετικό ή αρνητικό), προκειμένου αν υπάρχει ανάγκη να γίνει το επαναληπτικό test από επαγγελματία υγείας, αλλά και να κατοχυρωθούν τα όποια δικαιώματα έχει ο κάθε πολίτης, για παράδειγμα απουσία από τη δουλειά του ή από το σχολείο. Στην σπάνια περίπτωση μη έγκυρου test ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο δικαιούχος θα πρέπει να προσέλθει σε δημόσια δομή όπου γίνεται επαναληπτικό test για covid-19.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self-test, ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση, στην περίπτωση που είναι ανοιχτή. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η χορήγησή τους στο γενικό πληθυσμό.

Αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 15-19 ετών

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, που αναφέρθηκε στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο: «αν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν όλοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με τη μεγάλη διασπορά του ιού όλοι πρέπει να προσέχουμε διπλά». Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων είναι στα 3.000, ενώ το ποσοστό της θετικότητας κινείται πάνω από το 6%.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι «βέβαιο ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα λόγω των self-tests», υπογραμμίζοντας ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε νησιωτικές περιοχές.

«Η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται», είπε, αναφέροντας ότι έχουμε 85% κάλυψη στις ΜΕΘ covid. Πρόσθεσε δε ότι μόνο χθες Πέμπτη είχαμε εισαγωγή 31 ατόμων σε ΜΕΘ. Συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς– διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη.

Κορωνοϊός: Νέα «βήματα» στο λιανεμπόριο με βαρύ φορτίο-2
Φωτ. ΑΡ

Νέο ρεκόρ διασωληνωμένων 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε 2.747, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 78 θάνατοι.

Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 14 σε σύγκριση με μία ημέρα πριν, με τον αριθμό τους (790) να συνιστά ρεκόρ. 

Το 64,4% είναι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη, ενώ το 82,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες Πέμπτη 559 (ημερήσια μεταβολή -6.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς. 

Τα εξιτήρια λόγω ίασης ανήλθαν χθες Πέμπτη σε 469. Την ίδια ημέρα, η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid-19 πανελλαδικά ανερχόταν σε 84,96%, ενώ η κάλυψη απλών κλινών Covid-19 ανερχόταν σε 57,39%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή