Του έδωσαν και χαριστική βολή πριν εξαφανιστούν

Του έδωσαν και χαριστική βολή πριν εξαφανιστούν

Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών για τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του έδωσαν και χαριστική βολή πριν εξαφανιστούν-1Σε συμβόλαιο θανάτου αποδίδεται η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από το σπίτι του στον Αλιμο. Πρόκειται για τη δεύτερη ένοπλη επίθεση κατά δημοσιογράφου στη χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών, καθώς τον περασμένο Αύγουστο άγνωστοι είχαν προσπαθήσει να δολοφονήσουν τον Στέφανο Χίο έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια. Ο φόνος του Γιώργου Καραϊβάζ έγινε στις 2.30 το μεσημέρι της Παρασκευής στην οδό Αννινου, σε απόσταση μερικών μέτρων από το σπίτι του. Επιστρέφοντας από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR όπου εργαζόταν, ο δημοσιογράφος στάθμευσε το αυτοκίνητό του σε πάρκο απέναντι από την είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε με τη σύζυγο και τον γιο τους. 

Οι δράστες τον παρακολουθούσαν και μόλις εκείνος κατέβηκε από το αυτοκίνητο κινούμενος προς το σπίτι, άνοιξαν πυρ πυροβολώντας εναντίον του 13 φορές. Χρησιμοποίησαν πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Δέκα από τις βολίδες χτύπησαν τον δημοσιογράφο κυρίως στο στήθος, ενώ σε κατάθεσή του που επιβεβαιώθηκε από αστυνομική πηγή, αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι ο δολοφόνος έδωσε στον δημοσιογράφο τη χαριστική βολή στο κεφάλι. Επίσης, μία βολίδα καρφώθηκε στο αυτοκίνητο του δημοσιογράφου, το οποίο μεταφέρθηκε με γερανό στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση. 

Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, το όπλο των εκτελεστών κρατούσε ο συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας. Ανοιξε πυρ κατά του Γιώργου Καραϊβάζ όσο ακόμα η μοτοσικλέτα βρισκόταν εν κινήσει και στη συνέχεια αποβιβάστηκε συνεχίζοντας να τον πυροβολεί από κοντινή απόσταση. Το πιστόλι ήταν διαμετρήματος 9 χιλιοστών και πιθανότατα έφερε σιγαστήρα. Τουλάχιστον ο ένας από τους δράστες φορούσε στρατιωτικού τύπου τζάκετ. Ο οδηγός της μηχανής είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με κράνος ή κουκούλα, ενώ ο συνεπιβάτης με χειρουργική μάσκα. Λίγη ώρα μετά τη δολοφονία έγινε έλεγχος σε ένα σκούτερ που προσομοίαζε σε εκείνο που επέβαιναν οι δράστες. Οι επιβάτες του ωστόσο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν σχέση με τον φόνο του δημοσιογράφου. 

Την έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ανέλαβε το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, με τους αστυνομικούς της υπηρεσίας, πάντως, να μην έχουν προσδιορίσει ακόμα τα κίνητρα του φόνου. Μιλούν για «συμβόλαιο θανάτου» και αναζητούν τα κίνητρα σε υποθέσεις που ερευνούσε δημοσιογραφικά. Η εκδοχή εξάλλου να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, όπως εκείνη εις βάρος του Σωκράτη Γκιόλια το 2010, δεν συγκεντρώνει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον μεγάλες πιθανότητες. 

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ένας από τους παλαιότερους και πιο έμπειρους δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ, με μακρά θητεία στον ΑΝΤ1. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει την ιστοσελίδα Bloko.gr, στην οποία δημοσίευε αιχμηρές ειδήσεις κυρίως αστυνομικού ενδιαφέροντος. 

Το περασμένο καλοκαίρι είχε αναρτήσει κείμενα με σαφή δηκτική διάθεση, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το όνομά του αναφερόταν σε έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για διαφθορά στην αστυνομία. «Ολα θα απαντηθούν, καθώς είναι μία καλή ευκαιρία να διερευνηθούν στην ουσία τους όλα όσα γράφαμε για το δίκτυο αστυνομικής διαφθοράς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000», έγραφε σε ένα από τα κείμενά του. 

Με μια αντίστοιχη ανάρτησή του στο Bloko.gr είχε θελήσει να απαντήσει και σε εκείνους που σχολίασαν αρνητικά και επιχείρησαν να τον πλήξουν για τη φιλική σχέση που διατηρούσε με τον Δημήτρη Καπετανάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο. «Η δημοσιογραφική σχέση με τον Δημήτρη Καπέ ανάγεται στο 1996 κι έκτοτε συνοδεύεται με σχέσεις ειλικρίνειας. Πολύ περισσότερης ειλικρίνειας απ’ ό,τι με επιφανείς αξιωματικούς».

Συνεργάτες του, αστυνομικοί ρεπόρτερ τον αποχαιρέτισαν με το εξής κείμενο στο bloko.gr: «Για εμάς, που τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε μαζί του, μας καθοδήγησε σε δύσκολες στιγμές, ήπιαμε κρασί παρέα, μας τίμησε με τη φιλία του, οι ώρες είναι πολύ δύσκολες». Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). «Ως δημοσιογράφος, αφιέρωσε πολύ χρόνο από τη δημοσιογραφική του δουλειά στην ανάδειξη των προβλημάτων του αστυνομικού σώματος και του αστυνομικού προσωπικού, ενώ άσκησε έντονη κριτική σε όποιον στεκόταν εμπόδιο στην ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Ελπίζουμε, οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξιχνιάσουν άμεσα τη στυγερή εγκληματική αυτή ενέργεια, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη τους δολοφόνους του», ανέφεραν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών στην ανακοίνωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή