ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βατόπουλος: Απρόβλεπτος ο κορωνοϊός – Νωρίς να γίνουν προβλέψεις για Πάσχα

Βατόπουλος: Απρόβλεπτος ο κορωνοϊός – Νωρίς να γίνουν προβλέψεις για Πάσχα

Αυξομειώσεις παρατηρούνται στα επιδημιολογικά δεδομένα και μια περιοχή μπορεί να «κοκκινίσει» από τη μία στιγμή στην άλλη, τόνισε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημειώνοντας ότι ο νέος κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος και ο πλανήτης βρίσκεται σε έναν «ανορθόδοξο πόλεμο» εναντίον του.

Διαβάστε ακόμη: Παυλάκης: Κίνδυνος να ξαναφουντώσει ο κορωνοϊός με ένα άνοιγμα το Πάσχα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει το Πάσχα, ο καθηγητής δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις, ενώ πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής της τακτικής που ακολουθείται, με έμφαση στη διενέργεια πολλών self-tests.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι πρώτες δόσεις του οποίου έρχονται σήμερα στη χώρα, είπε ότι οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι σπάνιες και είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο οι πιθανότητες να πάθεις κάτι από το εμβόλιο είναι λιγότερες από το να σε χτυπήσει κεραυνός.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να βγούμε από την πανδημία.

Στη συνέχεια όμως υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να βγούμε από τη λογική ότι όλα τα εμβόλια είναι για όλους».

Για παράδειγμα, οι σπάνιες παρενέργειες που αποδίδονται στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, εμφανίστηκαν όλες σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Άρα θα μπορούσε να αποφευχθεί η χορήγησή του σε αυτή την κατηγορία.

Επίσης εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ότι αφορά το ηλικιακό όριο που έχει τεθεί για το εμβόλιο της Pfizer στην Ελλάδα, όπου σήμερα χορηγείται σε ηλικίες άνω των 30 ετών και είπε ότι το ηλικιακό όριο θα πρέπει να έρθει πιο κοντά σε αυτό άλλων ευρωπαϊκών κρατών που είναι γύρω στα 60 έτη.

Διαβάστε ακόμη

Pfizer: Παράδοση 10% επιπλέον δόσεων στις ΗΠΑ μέχρι τέλη Μαΐου

Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικό κατά 90% σε νέα κλινική δοκιμή