ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλα τα νέα μέτρα για εστίαση, σχολεία, τουρισμό, Πάσχα

«Οδικό χάρτη» για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Όλα τα νέα μέτρα για εστίαση, σχολεία, τουρισμό, Πάσχα

Ορόσημο για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί ο Μάιος, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το τηλεοπτικό μήνυμά του, ο στόχος είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. «Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε» εξήγησε.

Τόνισε δε ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή που θα επιτρέψει αμέσως μετά το Πάσχα να υπάρξει μεγαλύτερη απελευθέρωση δραστηριοτήτων.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπό την προϋπόθεση πως δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

  1. τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ.
  2. στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία.
  3. το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Εστίαση

Αναλυτικότερα, ως προς την εστίαση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επαναλειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους από τις 3 Μαΐου.

Θα διενεργούνται υποχρεωτικά self-tests στους εργαζομένους. Επίσης, θα τηρούνται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, καθώς και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Σχολεία

Για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων από τις 10 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ισχύουν και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τουρισμός

Αναφορικά με τον τουρισμό, ανοίγει το Σάββατο 15 Μαΐου με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test.

Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Εμβολιασμός για τους 30-39 ετών

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επιπλέον ότι από τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για πολίτες άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία.

Όπως είπε, στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα. Πρόσθεσε ότι ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test.

Εξειδικεύοντας την αναφορά του πρωθυπουργού, ο υπουργός Υγέιας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι η γραμμή εμβολιασμού θα ανοίξει τη Μεγάλη Τρίτη για πολίτες ηλικίας 30-39 ετών.

Έκκληση για τους εμβολιασμούς, αυστηρό μήνυμα για τα κορωνοπάρτι

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός «μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει». Απηύθυνε, δε, έκκληση να προσέλθουν οι πολίτες για εμβολιασμό.

«Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό» είπε χαρακτηριστικά.

Απηύθυνε δε αυστηρό μήνυμα σε όσους «αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες», καλώντας τους «επιτέλους να σταματήσουν». «Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους» τόνισε.

Πάσχα

Στο μεταξύ, μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις εισηγήσεις της επιτροπής αναφορικά με την εορταστική περίοδο, σημειώνοντας ότι εντός των ναών θα επιτρέπεται ένας πιστός ανά 25 τ.μ., ενώ σε εξωτερικούς χώρους ζητείται απόσταση 10 μέτρων, χρήση μάσκας, αλλά και υποχρεωτικό τεστ για τους ιερείς. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στον προαύλιο χώρο των ναών, όπως και το προσκύνημα.

Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο περιορισμός κυκλοφορίας θα είναι από τις 10 το βράδυ, ενώ την ημέρα του Πάσχα στις 9. Την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται συγκέντρωση έως δύο οικογένειες με εννέα άτομα σε κλειστούς χώρους, ενώ για εξωτερικούς χώρους έως 12 άτομα.