Ευκαιρία για ΟΤΑ τα κονδύλια Ταμείου Ανάκαμψης

Ευκαιρία για ΟΤΑ τα κονδύλια Ταμείου Ανάκαμψης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικότατα κονδύλια μπορούν να κατευθυνθούν στους δήμους και στις περιφέρειες το επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον ωστόσο υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ. Στη μεγαλύτερη και ενδεχομένως τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημ. Παπαστεργίου, μιλώντας για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση ή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από αυτήν.

Σε σχετική ημερίδα που οργανώθηκε με τη συμμετοχή άνω των 400 εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι εκτός από τα έργα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», «μπροστά μας υπάρχει ακόμα η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ, στην οποία οι δήμοι θα πρέπει να μη μείνουν παρατηρητές». Ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας χαρακτηριστικά κάλεσε τους δήμους να κινητοποιηθούν ώστε να εντάξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης ώριμα έργα, που δεν «χωρούν» στο «Αντώνης Τρίτσης». 

Η ανάγκη για έργα στις τοπικές κοινωνίες έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τους δήμους, ωστόσο «σημασία δεν έχει μόνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι πόροι, αλλά σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία να δούμε πώς θα προετοιμαστούν οι δήμοι για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης. 

Οι δήμοι έχουν έντονο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ, για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αναπλάσεις, έργα οδικής ασφάλειας και βελτίωσης της οδοποιίας, πολεοδομικά σχέδια. Επίσης, σχεδιάζουν να επενδύσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και οδοφωτισμού, στην αναβάθμιση των δημοτικών δομών υγείας και προσχολικής αγωγής, αλλά και στη δημιουργία υποδομών για έξυπνες και πράσινες πόλεις. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνισε πως από την πλευρά του υπ. Εσωτερικών έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης: 

  • Η εγκαθίδρυση και λειτουργία μιας μόνιμης δομής, η οποία σε σταθερή και μόνιμη βάση θα αξιολογεί τις αρμοδιότητες των φορέων και των υπηρεσιών του Δημοσίου. Ποιος ασκεί τις αρμοδιότητες και πόσο αποτελεσματικά τις ασκεί.
  • Η εγκατάσταση και λειτουργία βάσης τεχνικής ευφυΐας για τις προσλήψεις. Θα πρόκειται για μόνιμο μηχανισμό που θα μετράει τις ανάγκες και σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα μεριμνά για γρήγορη και αποτελεσματική διεκπεραίωσή τους.
  • Η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ.
  • Η αξιοποίηση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα με ένα καινούργιο εργαλείο που θα ανιχνεύει τις δεξιότητες του προσωπικού για να τοποθετούνται στις κατάλληλες θέσεις.
  • Η δημιουργία μηχανισμού ανταμοιβών και αποτελεσματικής άσκησης διοίκησης και επίτευξης στόχων.

Οσον αφορά τον προγραμματισμό των ενεργειών του υπουργείου, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η κατάργηση των αδρανοποιημένων νομικών προσώπων και ιδρυμάτων των δήμων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή