Κορωνοϊός: Οι ανεμβολίαστοι αυξάνουν την πίεση στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Οι ανεμβολίαστοι αυξάνουν την πίεση στις ΜΕΘ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 10.000 θάνατοι σε διάστημα 14 μηνών είναι ο τραγικός απολογισμός της COVID-19 έως τώρα στη χώρα μας. Από πέρυσι τον Μάρτιο έως και χθες, έχουν καταγραφεί 9.864 θύματα της νόσου, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι και το πιο φονικό, αφού το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 δηλώθηκαν 4.212 θάνατοι ασθενών με COVID-19.

Αντίστοιχα, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2021, που είναι σε πλήρη εξέλιξη η τρίτη έξαρση της πανδημίας, έχουν καταγραφεί 3.360 θάνατοι ασθενών, αριθμός αρκετά υψηλός, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ήδη ολοκληρώνεται ο τέταρτος μήνας από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, που έδωσε προτεραιότητα στους πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών και άρα πιο ευάλωτων για σοβαρή νόσηση και θάνατο.

«Οι θάνατοι από COVID-19 αφορούν ασθενείς που χαρακτηρίζονται πολύ βαριά περιστατικά, μη αναστρέψιμα και με υποκείμενα νοσήματα. Η πλειονότητά τους δεν έχει εμβολιαστεί», σημείωσε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμοί: Πείθονται, αλλά με αργό ρυθμό

«Πολλές εισαγωγές»

Επιπλέον, όπως εξηγεί, ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται σαφώς και από τη φάση στην οποία βρίσκεται η πανδημία. Ειδικότερα, αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση «γίνονται πολλές εισαγωγές ασθενών· και πολλοί είναι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες, ένα ποσοστό των οποίων –που εκτιμάται στο 8%-10%– θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα κατά μέσον όρο έγιναν 480 εισαγωγές ασθενών που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό. Ο δε αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε αυτό το τρίτο κύμα άγγιξε τους 850, έναντι 622 που ήταν τη χειρότερη ημέρα του δεύτερου πανδημικού κύματος. «Εμείς, στα νοσοκομεία, θα χαλαρώσουμε όταν θα προχωρήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί», τονίζει η κ. Παγώνη και προσθέτει ότι «θα πρέπει ο κόσμος να μη φοβάται και να εμβολιαστεί».

«Δεν πήγαν για εμβόλιο»

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, είναι ενδεικτικά τα όσα ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Οπως είπε, «αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι για τους άνω των 60 ετών και για τους άνω των 80 ετών, που είναι οι ομάδες που μας ενδιαφέρουν, λιγότερο από το 4% από τους συνολικούς θανάτους και από όσους έχουν νοσήσει σοβαρά είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση. Υπάρχει ένα ποσοστό που είχε το δικαίωμα να πάει να εμβολιαστεί και δεν πήγε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή