Κοντά στα 3 εκατ. εμβόλια – Ποιες ηλικίες παίρνουν σειρά

Κοντά στα 3 εκατ. εμβόλια – Ποιες ηλικίες παίρνουν σειρά

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας κατά του κορωνοϊού, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει ότι «φτάνουμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς», εκτιμώντας ότι «αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου θα μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5 εκατ.» δόσεις, μια εξέλιξη που θα συνδράμει στην οικοδόμηση του τείχους της ανοσίας. 

Οι συνολικές δόσεις που έχουν χορηγηθεί έως τώρα πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια, ωστόσο οι μήνες που ακολουθούν, Μάιος και Ιούνιος, αποτελούν μεγάλο στοίχημα για την επιχείρηση «Ελευθερία», καθώς ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ενώ αναμένονται και σημαντικές παραλαβές εμβολίων.

Ειδικότερα, εντός Μαΐου και Ιουνίου αναμένονται:

  • Pfizer: 2.150.000 τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο
  • Moderna: 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο
  • J&J: 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο
  • AZ: Αναμένονται 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, ενώ την Μεγάλη Τρίτη ακολουθούν οι ηλικίες 30-39, που θα έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Αυτή η γραμμή εμβολιασμών θα τρέχει παράλληλα και θα ξεκινήσει τη Μεγάλη Τετάρτη.

Την περασμένη Τετάρτη είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 55-59.

Κατά την τακτική ενημέρωση, το απόγευμα της Δευτέρας, δεν αποκλείεται να υπάρχει ανακοίνωση και για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49.

Σημειώνεται δε ότι το ωράριο εμβολιασμού επεκτείνεται έως τις 10 το βράδυ, ενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Ταυτόχρονα, δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια.

Οι εμβολιασμοί θα «παγώσουν» μόνο ανήμερα το Πάσχα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από τις 5 Μαΐου αρχίζουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.  

Κοντά στα 3 εκατ. εμβόλια – Ποιες ηλικίες παίρνουν σειρά-1

Σε 1.073 αυξήθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία του το Mega εμβολιαστικό κέντρο, στην Πάτρα.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, τα συνολικά κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 26η θέση στην ΕΕ, ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 22η θέση στην ΕΕ. 

Κοντά στα 3 εκατ. εμβόλια – Ποιες ηλικίες παίρνουν σειρά-2

Διαβάστε: Οι ανεμβολίαστοι αυξάνουν την πίεση στις ΜΕΘ

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, σε ανάρτηση του στο Facebook, δίνει τις πιθανότητα θρόμβωσης με το σκεύασμα της AZ σε σύγκριση με άλλα.

Η ανάρτηση:

«Η σύγκριση δείχνει πόσο υπερβολική είναι η ανησυχία των πολιτών αλλά και η διαρκής δημόσια αρνητική συζήτηση για το AstraZeneca:

  • Αντισύλληψη. 1:1000 ανά έτος
  • Αεροπλάνο 1:1000 ανά πτήση 
  • Κάπνισμα. 1,8:1000
  • Κορωνοιός 1:10 βαριά πάσχοντες 
  • Κορωνοιός 1:5 ΜΕΘ 
  • AstraZeneca. 1:250.000».

Πώς πάνε οι εμβολιασμοί έως τώρα

Ο συγκριτικός πίνακας της 10ης Απριλίου με την εικόνα που υπάρχει σήμερα δείχνει πως υπάρχει αργή μεν, αλλά σταθερή βελτίωση. Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 τα ποσοστό από 47% πήγε στο 55%.

Η πιο μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στην ηλικιακή ομάδα από 65 έως 69. Το ποσοστό πριν από δύο εβδομάδες ήταν 50% και πλέον φτάνει το 60%. Στους 70-74 το ποσοστό ανέβηκε από το 57% στο 61%.

Τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έχει αυξηθεί και στην επόμενη ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα, στους 75-79 το ποσοστό που ήταν ούτως ή άλλως υψηλό (75%) αγγίζει πλέον το 80%. Τα πράγματα πάνε πολύ πιο αργά στους 80 και άνω, όπου φαίνεται πως υπάρχει ακόμη ισχυρή επιφύλαξη και διστακτικότητα.

Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το ποσοστό από 63% πήγε στο 65%, ενώ στους 85 και άνω το ποσοστό ανέβηκε μόλις μία μονάδα: από το 62% πήγε στο 63%. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εντείνει την καμπάνια ώστε τα ποσοστά να αυξηθούν και άλλο. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και σκέψεις για ενίσχυση του εμβολιασμού μέσω άλλων οδών, όπως για παράδειγμα μιας κινητής ομάδας που θα το κάνει σε ανθρώπους οι οποίοι είναι κλινήρεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή