Κορωνοϊός: Σταθερός ο αριθμός των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Σταθερός ο αριθμός των κρουσμάτων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά «επίμονο» είναι το τρίτο κύμα της COVID-19 στη χώρα μας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός, με μικρή υποχώρηση όσον αφορά τον μέσο κυλιόμενο όρο επταημέρου, το ποσοστό θετικότητας –εάν δεν υπολογισθούν τα αποτελέσματα των self tests– είναι πάνω από το 4% και η πίεση στο ΕΣΥ, αν και έχει υποχωρήσει ελαφρώς, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με περισσότερους από 750 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Την ίδια στιγμή, υψηλός παραμένει ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων, θυμίζοντας πόσο επικίνδυνος είναι ο συγκεκριμένος ιός.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.421 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα να έχει φτάσει τα 355.445. Χθες καταγράφηκε πολύ μεγάλος αριθμός εργαστηριακών τεστ, που ξεπέρασαν οριακά τις 80.000 (rapid τεστ αντιγόνου και RT-PCR), με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 4,3%. Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, 1.604 εντοπίστηκαν στην Αττική, 417 στη Θεσσαλονίκη, 121 στην Αιτωλοακαρνανία, 78 στη Λάρισα και 71 στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων προχθές είχε υποχωρήσει κάτω από τις 20.000 μετά πολλές εβδομάδες (19.166), ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των νέων διαγνώσεων στις ηλικιακές ομάδες 45 έως 54 ετών και 35 έως 44 ετών.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 83 και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου είναι 10.847, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε υποκείμενα νοσήματα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 754 ασθενείς και οι 370 νέοι ασθενείς εισήχθησαν χθες για νοσηλεία σε νοσοκομεία της επικράτειας.

Στελέχη μεταλλάξεων

Χθες το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ανακοίνωσε 752 νέα θετικά δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος και 245 με στελέχη μεταλλάξεων υπό διερεύνηση σε ένα σύνολο 1.058 επιλεγμένων δειγμάτων που αφορούν την περίοδο 29 Μαρτίου έως 28 Απριλίου.

Από τα 752 κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 749 αφορούσαν το βρετανικό Β.1.1.7/UK lineage και τρία το νοτιοαφρικανικό, ενώ από τα 245 κρούσματα με στελέχη υπό διερεύνηση, τα 243 αφορούσαν το νέο βρετανικό στέλεχος Β.1.1.318 και δύο το ινδικό Β.1.617.2 (ένα εισαγόμενο). Συνολικά έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις στην επικράτεια 11.585 δείγματα από εγχώρια κρούσματα από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου μέχρι σήμερα. Επί του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις εγχώριων δειγμάτων, οι τρεις πιο συχνές μεταλλάξεις που έχουν απομονωθεί αφορούν το βρετανικό στέλεχος με ποσοστό 66,34%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 με ποσοστό 6,99% και το νοτιοαφρικανικό με ποσοστό 0,63%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή