Παραδόθηκε στον δήμο η δομή του Καρά Τεπέ

Παραδόθηκε στον δήμο η δομή του Καρά Τεπέ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε έναν αμιγώς δημοτικό χώρο σε φιλοξενούμε», τόνισε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, υποδεχόμενος στον μέχρι πρότινος δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Προ ενός μηνός και από το 2016 ο δημοτικός καταυλισμός ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ φιλοξενούσε 1.000 άτομα έως τις 29 Απριλίου 2021 που εκκενώθηκε. Από τους περίπου 800 διαμένοντες, οι 540 μεταφέρθηκαν στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, επίσης στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Θυμίζουμε ότι το προσωρινό ΚΥΤ στήθηκε σε 10 ημέρες τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας από εμπρησμό.

Χθες, Παρασκευή, έγινε και επίσημα η παράδοση – παραλαβή του άδειου καταυλισμού στον Δήμο Μυτιλήνης, όπου έγιναν και ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στον χώρο της κατεστραμμένης Μόριας, στο κέντρο φιλοξενίας, αλλά και στο κέντρο του ΠΙΚΠΑ που εκκενώθηκε το 2020. Μαζί και με την εκκένωση των διαμερισμάτων φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, που έχει εξαγγελθεί για τον Νοέμβριο του 2021, στόχος είναι να παραμείνει μόνο το νέο ΚΥΤ στη θέση «Βάστρια».

Επιδίωξη της δημοτικής αρχής, επεσήμανε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, είναι στη θέση του κατεστραμμένου ΚΥΤ Μόριας να δημιουργηθεί πανεπιστημιακός χώρος για σχολή ή φοιτητικές εστίες. Στη θέση του ΠΙΚΠΑ να εγκατασταθούν παιδικές κατασκηνώσεις και αθλοπαιδιές και στη δημοτική δομή του Καρά Τεπέ να αποκατασταθεί το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής σε συνδυασμό με αθλοπαιδιές για τους δημότες. Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο δυσανάλογο βάρος που σήκωσαν τα πέντε νησιά του Αιγαίου στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Τόνισε ότι τους τελευταίους 12 μήνες η μείωση των μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο είναι 93%: Από 32.000 αφίξεις το προηγούμενο 12μηνο, το τρέχον 12μηνο οι αφίξεις ήταν 2.200. 

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο του Καρά Τεπέ, η άποψη της Υπατης Αρμοστείας ήταν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει κατόπιν της κατασκευής του νέου, προτεινόμενου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, ή της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης για τις ευάλωτες οικογένειες στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, δήλωσε στην «Κ» ο Θοδωρής Αλεξέλλης από το Γραφείο Λέσβου της Υ.Α. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή