Πάνω από 1 εκατ. ιστότοποι με υλικό παιδικής κακοποίησης

Πάνω από 1 εκατ. ιστότοποι με υλικό παιδικής κακοποίησης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από ένα εκατομμύριο ηλεκτρονικές διευθύνσεις (ιστότοποι ή αρχεία) με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης εντοπίστηκαν το 2020 από τον INHOPE, διεθνή οργανισμό που δραστηριοποιείται για τον περιορισμό αυτού του περιεχομένου στο Ιντερνετ. Το 93% των θυμάτων είναι κορίτσια και το 5% αγόρια. Το 76% των θυμάτων είναι παιδιά ηλικίας 3-13 ετών, ενώ το 22% είναι έφηβοι 14-17 ετών. Υπάρχει επίσης και ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 1% που αφορά βρέφη ηλικίας 0-2 ετών.

Οι εν λόγω ηλεκτρονικές διευθύνσεις εξετάστηκαν από τον INHOPE, ο οποίος λειτουργεί 47 γραμμές καταγγελιών σε 43 χώρες στον κόσμο και συνεργάζεται με το Facebook, το Twitter και τη Microsoft, προκειμένου να ερευνηθεί το περιεχόμενό τους. Ο οργανισμός έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς σε συνεργασία με την Ιnterpol και τη Europol.

Στην Ελλάδα, η οργάνωση που υποδέχεται τις σχετικές καταγγελίες είναι η SafeLine.gr, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Οπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της SafeLine.gr, o αριθμός των καταγγελιών για υλικό παιδικής κακοποίησης το 2020 παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2019, αγγίζοντας το 47%. Τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για παιδική σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκαν πολύ. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται. 

Το 21% των καταγγελιών που υποδέχθηκε ο INHOPE το 2020 προήλθε από την Ολλανδία, το 21% από την Αυστρία, το 12% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 10% από τον Καναδά και το 9% από την Κολομβία. Ο INHOPE για την αξιολόγηση των καταγγελιών χρησιμοποιεί την ICCAM, μια ασφαλή πλατφόρμα που συγκεντρώνει, εξετάζει και διαχωρίζει υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης το οποίο αναρτάται στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, υποστηρίζει την αφαίρεση άμεσα αυτού του υλικού από το Διαδίκτυο, έτσι ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε αυτό. Το 73% του παράνομου περιεχομένου που εντοπίστηκε παγκοσμίως το 2020 σε έναν ιστότοπο/αρχείο στο Διαδίκτυο διαγράφηκε μέσα σε διάστημα τριών ημερών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή