Εμβολιασμός: Τείχος ανοσίας από τους ενηλίκους

Εμβολιασμός: Τείχος ανοσίας από τους ενηλίκους

Η συζήτηση για εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα είναι πρόωρη όταν ακόμα υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων έναντι της COVID-19 εστιάζουν ειδικοί επιστήμονες στη χώρα μας, παραπέμποντας στο μέλλον τη συζήτηση για έναν ενδεχόμενο εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

Προς το παρόν, έγκριση για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά άνω των 12 ετών έχουν δώσει οι ρυθμιστικές αρχές στον Καναδά και στις ΗΠΑ (όπου έχει εγκριθεί και από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής), ενώ το σχετικό αίτημα εξετάζεται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ανάλογα με την απόφασή του θα τροποποιηθούν και οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής στη χώρα μας, και όπως ανέφερε προχθές ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «από τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να εμβολιάζονται και τα παιδιά».

Πριν από λίγες ημέρες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε εμμέσως ως πρόωρη τη συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών στη χώρα μας, όταν, όπως είπε, «υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και μάλιστα των υπερηλίκων».

Αλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός των παιδιών στοχεύει κυρίως στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα και στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας και λιγότερο στην προστασία τους από τη νόσο, καθώς οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης στις μικρές ηλικίες είναι σπάνιες.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα debate σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών και κυρίως των μικρότερων ηλικιών», σημειώνει στην «Κ» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Μαρία Τσολιά.

Και συνεχίζει: «Οι βασικές επιφυλάξεις είναι ότι, επειδή στα παιδιά η νόσος είναι πολύ ήπια, για να χρησιμοποιηθούν εμβόλια θα πρέπει να αποδειχθεί περίτρανα η ασφάλειά τους με μεγάλες κλινικές μελέτες. Από την άλλη, το να εμβολιαστούν παιδιά, που δεν κινδυνεύουν από τη νόσο στον βαθμό που κινδυνεύουν οι ενήλικοι, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως “σπατάλη”, όταν υπάρχουν αναπτυσσόμενες χώρες όπου ο πληθυσμός δεν εμβολιάζεται και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης νέων μεταλλαγμένων στελεχών. Το βλέμμα μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι πιο σφαιρικό όσον αφορά τους εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών είναι, σύμφωνα με την κ. Τσολιά, ότι υπάρχουν εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. «Επίσης, ο εμβολιασμός των παιδιών θα μπορούσε να είναι άλλο ένα λιθαράκι για τον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού. Τα παιδιά μπορεί να κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό στις οικογένειές τους, και έχουμε πολλά σχετικά παραδείγματα».  

Τη θέση ότι το τείχος ανοσίας θα πρέπει να χτιστεί από τους ενηλίκους εκφράζει ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Οπως αναφέρει στην «Κ», «αυτή τη στιγμή προφανώς από πλευράς ανεπιθύμητων ενεργειών δεν αναμένεται να υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών. Πρόκειται για εμβόλια ασφαλή, που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και για τα οποία έχουμε μεγάλη εμπειρία. Το θέμα είναι όταν πρέπει κάποιος προτεραιοποιήσει τους εμβολιασμούς, πού θα στραφεί. 

Στη χώρα μας έχουμε ακόμα κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, οπότε εκτιμώ ότι δεν είναι κάτι που μπαίνει σε συζήτηση σε αυτή τη φάση». Και όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «αν και ο εμβολιασμός των παιδιών θα μπορούσε να βοηθήσει στο τείχος ανοσίας, αυτό θα πρέπει να χτιστεί από τα άτομα που είναι 18 ετών και άνω. Ας επικεντρωθούμε σε αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή