«Πήρα ιθαγένεια γιατί θέλω να ψηφίζω» – Έδωσαν εξετάσεις 2.000 αλλοδαποί

«Πήρα ιθαγένεια γιατί θέλω να ψηφίζω» – Έδωσαν εξετάσεις 2.000 αλλοδαποί

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για να μπορώ να ψηφίσω στις εθνικές εκλογές και να αποφασίζω για το μέλλον του παιδιού μου. Πολλές φορές νομίζουμε ότι επειδή εμείς είμαστε μια χαρά, τα πράγματα θα είναι πάντα έτσι. Αλλά πρέπει να προετοιμάζουμε το έδαφος για τα παιδιά μας». Με αυτά τα λόγια η Ναταλία Λάσκου απαντά στην ερώτηση γιατί αποφάσισε να συμμετάσχει στις πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ). Το εν λόγω πιστοποιητικό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς και αλλογενείς.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 2.000 αλλοδαποί, το 90% όσων είχαν δηλώσει συμμετοχή, προσήλθαν στις εξετάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, ενώ κάποιοι δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν, καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα στις 7 το πρωί, ωστόσο για πολλούς η διαδικασία διήρκεσε 12 ώρες, έως τις 7 το απόγευμα, δεδομένου ότι χρειάστηκε να περιμένουν αρκετή ώρα για την εκπομπή των θεμάτων στη δεύτερη φάση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η καθυστέρηση προέκυψε προκειμένου να προστατευτεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Οι υποψήφιοι άνω των 62 ετών έδιναν προφορικά στα ίδια θέματα οπότε έπρεπε να εξασφαλιστεί ότι τα θέματα θα έφταναν σε όλους την ίδια στιγμή για να μην υπάρχει πιθανότητα διαρροής.

Το υπ. Εσωτερικών ωστόσο δεσμεύεται ότι την επόμενη φορά, δηλαδή στις 7 Νοεμβρίου οπότε και έχουν προγραμματιστεί εκ νέου οι εξετάσεις, θα ληφθεί πρόνοια ώστε να μην υπάρξουν αντίστοιχες καθυστερήσεις. Η πλατφόρμα για την κατάθεση νέων αιτήσεων αναμένεται να «ανοίξει» στις αρχές Ιουλίου και θα «κλείσει» στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα για την οργάνωση των επόμενων εξετάσεων. Παράλληλα, θα αλλάξει το 30% των ερωτήσεων από την τράπεζα θεμάτων σύμφωνα με τη νομοθεσία. Oσον αφορά τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου.  

Η 30χρονη κ. Λάσκου είναι από τη Ρουμανία, κράτος-μέλος της Ε.Ε., οπότε η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για αυτήν δεν ήταν «εκ των ων ουκ άνευ», ήταν ξεκάθαρα δική της επιλογή. 

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στις εξετάσεις ήταν άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα πολλά χρόνια, δύο τρεις δεκαετίες. Η ζωή τους, η δουλειά τους, τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια τους είναι εδώ, έχουν αγοράσει σπίτια και έχουν συμπληρώσει πολλά ένσημα. «Οι περισσότεροι που κάθισαν στα θρανία χθες ήταν άνθρωποι που έχουν κάνει πολύ δρόμο ώς εδώ», λέει η κ. Λάσκου. 

«Οι εξετάσεις ήταν εύκολες αν είχες διαβάσει», επισημαίνει στην «Κ» η Σβετλάνα Πλούσνινα, που ήρθε στην Ελλάδα από τη Ρωσία το 1997. Είχε καταθέσει τον φάκελό της για πολιτογράφηση το 2015 και, όπως λέει η ίδια, οι εξετάσεις τη βρήκαν στη διασταύρωση: «Πάνω που θα εξεταζόταν ο φάκελός μου με το παλιό σύστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή