ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Παπαευαγγέλου: Ανακόπτεται ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων

Μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 39 έτη - Έκκληση στους άνω των 50 να εμβολιαστούν

Β. Παπαευαγγέλου: Ανακόπτεται ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων

Ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων από το Πάσχα και μετά φαίνεται να ανακόπτεται, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως αυτό φαίνεται κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Προειδοποίηση Μαγιορκίνη: Να περιοριστεί η επέκταση της πανδημίας στους νέους

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παρατηρείται μια μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 39 έτη. Όπως είπε, το 31% των νέων κρουσμάτων αφορούσε σε νέους 20 έως 40 ετών την εβδομάδα από τις 10 έως τις 16 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Αν και, όπως σημείωσε, παρατηρείται πτωτική πορεία στο επιδημιολογικό φορτίο με ύφεση που υπολογίζεται σε 5%, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η αυξημένη κινητικότητα από την περίοδο του Πάσχα και μετά, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μειώνονται τα κρούσματα με τον ρυθμό που επιθυμούν οι επιστήμονες.

⇒ Διαβάστε ακόμη: 2.020 νέα κρούσματα, 56 θάνατοι, 617 διασωληνωμένοι

Παρατήρησε, δε, ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει κάτω από 4%, ωστόσο έκανε λόγο για μικροεξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Είπε επίσης ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο τις τελευταίες ημέρες σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Μαγνησία και Αχαΐα.

Αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας

Αναφερόμενη στο σύστημα υγείας, έκανε λόγο για σημαντική αποσυμπίεση, τονίζοντας πάντως ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα ανέμεναν οι επιστήμονες. Ανέφερε επίσης ότι η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, αλλά και των θανάτων, από την ερχόμενη εβδομάδα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μ. Θεμιστοκλέους: Το καλοκαίρι ο εμβολιασμός παιδιών 16-18 ετών με Pfizer

Έκκληση στους άνω των 50 να εμβολιαστούν

Απηύθυνε, δε, έκκληση στους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν, ενώ επανέλαβε ότι άλλο χαλάρωση περιοριστικών μέτρων και άλλο χαλάρωση μέτρων προστασίας. 

Υπογράμμισε επίσης ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσμάτικα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν χρειάζεται να κάνει τεστ αντισωμάτων κάποιος που έχει εμβολιαστεί.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία των self tests, λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα.

Εμβολιασμοί 40-44: Πάνω από 65.000 ραντεβού σε λίγες ώρες

Σημειώνεται ότι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσο εμβολιασμό δείχνει η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας και για τα τέσσερα εμβόλια σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «kathimerini.gr» έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερα από 65.000 ραντεβού.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου». 

«Ασπίδα» έναντι των μεταλλάξεων τα εμβόλια

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο περιφερειακός επικεφαλής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς δήλωσε ότι τα εμβόλια που εγκρίθηκαν και διατίθενται είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των νέων στελεχών.  Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αφορμή για αδιαφορία και εφησυχασμό.

Όπως εξήγησε, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται αφού διαρκώς είμαστε μπροστά σε νέες απειλές και αβεβαιότητες. «Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», σημείωσε.

«Τα εμβόλια ίσως είναι ένα φως στην άκρη του τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε να μας τυφλώσει», κατέληξε. Λίγο αργότερα η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, υπενθύμισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει».