Χωρίς πόρους για προσφυγικό η Τήλος

Χωρίς πόρους για προσφυγικό η Τήλος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλές δυσκολίες συνεχίζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Τήλο, το οποίο έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό ως εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης. Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από πέντε μήνες και έκτοτε οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα φιλοξενίας παραμένουν απλήρωτοι. «Για ένα νησί πεντακοσίων κατοίκων, πέντε εργαζόμενοι σημαίνει πέντε οικογένειες από πίσω. Επίσης, δεν μπορούν να πληρωθούν οι άνθρωποι που έχουν νοικιάσει τα σπίτια τους στους πρόσφυγες. Για τα δεδομένα της Τήλου το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλο», λέει στην «Κ» η δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά. 

Το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Τήλο έχει δυναμικότητα 52 ατόμων, ωστόσο αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται 20 άνθρωποι, οι περισσότεροι μονογονεϊκές οικογένειες που μεταφέρθηκαν το προηγούμενο φθινόπωρο από την Κω ώστε να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ειδικά τα παιδιά. Στο νησί έχει δημιουργηθεί κτηνοτροφική μονάδα, της οποίας τη λειτουργία έχουν αναλάβει οι αιτούντες άσυλο, φτιάχνοντας γιαούρτι και τυριά ήδη από το 2018. Ηταν τότε που ο δήμος ξεκίνησε να διαχειρίζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, όταν από το νησί αποχώρησε η ΜΚΟ που έως το 2018 ήταν υπεύθυνη για το πρόγραμμα, δεδομένου ότι το λειτουργικό κόστος ήταν μεγάλο σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνταν. 

Ωστόσο, από την αρχή του 2021 η αρμοδιότητα για το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο «Εστία» σε διαμερίσματα μεταφέρθηκε από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, άλλαξαν και οι προδιαγραφές του προγράμματος αλλά και οι απαιτήσεις για τους φορείς που συμμετέχουν, με αποτέλεσμα ο Δήμος Τήλου, τυπικά, να μην μπορεί να ενταχθεί, γιατί δεν διαθέτει τη διοικητική δομή που απαιτείται. Οπως εξηγεί η κ. Καμμά, ο Δήμος Τήλου δεν έχει οικονομικά τη δυνατότητα να προσλάβει προσωπικό για τη λειτουργία του προγράμματος, έτσι ώστε να τηρηθούν οι προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Η ίδια η δήμαρχος τονίζει ότι για να έχει, για παράδειγμα, ορκωτό λογιστή, όπως προβλέπεται, απαιτούνται χρήματα που δεν μπορεί να διαθέσει ένας τόσο μικρός δήμος. 

Από την άλλη, δεν μπορεί επίσης να καταβάλει ο ίδιος χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλόμενων σε εργαζομένους και ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει χρήματα από το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Εκτός από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους ίδιους τους φιλοξενούμενους αιτούντες άσυλο, η μικροοικονομία του νησιού βασίζεται σε όποιες δράσεις διοργανώνονται. WΗ δήμαρχος έχει έρθει σε επικοινωνία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και παράλληλα με επιστολή της εξηγεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Μάλιστα πρόσφατα, έπειτα από υπόδειξη υπηρεσιακών παραγόντων, κατέθεσε νέο αίτημα ως δημοτική αρχή για την ένταξη στο πρόγραμμα. 

Από την πλευρά του υπουργείου Μετανάστευσης, πάντως, αναγνωρίζεται η επιτυχία του προγράμματος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Τήλο, οπότε και υπάρχει πρόθεση να βρεθεί λύση για να μπορέσει να συνεχιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή