Ιδιώτες γιατροί για εμβολιασμούς στο σπίτι

Ιδιώτες γιατροί για εμβολιασμούς στο σπίτι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εμπλοκή και ιδιωτών γιατρών θα υλοποιηθεί τον επόμενο μήνα –εκτός απροόπτου– το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον για πολίτες που δεν είναι σε θέση να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Action 24), ανέφερε ότι οι κατ’ οίκον επισκέψεις για εμβολιασμούς θα αφορούν και ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι «θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν για τον λόγο αυτό εμβόλια», και πρόσθεσε ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, οι ανακοινώσεις για το πώς θα γίνει ο σχεδιασμός των εμβολιασμών κατ’ οίκον αναμένονται τις επόμενες ημέρες και εκτός απροόπτου έως το τέλος Μαΐου.

Η σχετική συζήτηση των επικεφαλής του προγράμματος με τους εκπροσώπους των ιδιωτών γιατρών είναι σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Η βασική ιδέα είναι να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» ιδιωτών γιατρών έναντι της COVID-19, που κατόπιν σχετικής πρόσκλησης θα κληθούν να δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ομάδες εμβολιασμού κατ’ οίκον. Οι γιατροί πάντως ζητούν από το υπουργείο να τεθεί το πλαίσιο για τη διαδικασία.

Οπως τόνισε στην «Κ» η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου, «το να μπεις στο σπίτι ενός ασθενούς δεν είναι απλό. Χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Για να μην κατηγορηθούν, παρότι θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ότι μετέφεραν τον κορωνοϊό στην οικία των ασθενών, κάτι που έχει συμβεί πολλάκις τον τελευταίο χρόνο με τις κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών». Σύμφωνα με την ίδια, ένα ζήτημα που επίσης θα πρέπει να λυθεί είναι και η αποζημίωση των γιατρών που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Εξαρχής, το εγχείρημα χαρακτηριζόταν από τους ειδικούς πολύπλοκο λόγω των συνθηκών φύλαξης και μεταφοράς των εμβολίων, αλλά και της ανάγκης καταγραφής των ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα και για την οποία θα απαιτηθεί επίσης η συμβολή των γιατρών που τους παρακολουθούν, αλλά και προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο σπίτι». Εκτιμάται, δε, ότι ένας από τους λόγους της χαμηλής σε σύγκριση με άλλες ομάδες εμβολιαστικής κάλυψης των ατόμων ηλικίας 85 ετών και άνω αφορά τη δυσκολία μετάβασής τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε προχθές ο κ. Θεμιστοκλέους, στα άτομα 85 ετών και άνω –που είναι και η ηλικιακή ομάδα από την οποία ξεκίνησε ο εμβολιασμός των γενικού πληθυσμού– έχει εμβολιαστεί το 65%, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 67% εάν συνυπολογιστούν και όσοι έχουν προγραμματίσει ραντεβού. Στις ηλικίες 80-84 ετών τα ποσοστά είναι 66% και 70% αντίστοιχα, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 75 έως 79 ετών –η οποία έχει την υψηλότερη συμμετοχή στον εμβολιασμό– έχει ήδη εμβολιαστεί το 76% και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 81,75%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή