Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»: Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το εμβόλιό μου…

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»: Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το εμβόλιό μου…

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα των νησιών το επόμενο 15νθήμερο έχουν κλειστεί από νέους κάτω των 30 ετών, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία» για να εμβολιαστούν νωρίτερα. «Κάνεις μονοδοσικό και μέσα σε 15 μέρες πετυχαίνεις μεγάλο ποσοστό ανοσίας. Το καλοκαίρι μου θα ξεκινήσει νωρίτερα, δεν θα χρειαστεί να περιμένω πότε θα ανοίξει για εμάς η πλατφόρμα». Ο 21χρονος Θάνος Κ. ακουγόταν ενθουσιασμένος με την προοπτική του Σαββατοκύριακου στη Σύρο για εμβόλιο. Ποτάκια, θάλασσα και εμβόλιο, τι καλύτερο! Μαζί του σε αυτό το συναρπαστικό weekend και η 18χρονη αδελφή του που επίσης έχει κλείσει ραντεβού. Αν φοβάται; «Τώρα φοβάμαι. Μετά θα μπορώ να πηγαίνω να βλέπω τη γιαγιά μου που είναι 80 χρόνων οπότε θέλω». Το γέλιο στην άλλη άκρη της γραμμής ακούγεται δυνατά: «Και θα πάω στη Ρώμη. Εχω κανονίσει να πάω στη Ρώμη», επαναλαμβάνει με μια μικρή συστολή που θα το τολμήσει. 

Ο Βασίλης Κ. από την άλλη, έμαθε το «κόλπο» με τον εμβολιασμό στα νησιά, από μια φίλη του που ανέβασε φωτογραφία στο Instagram μέσα στο πλοίο. Λίγες ώρες μετά την είδε στην καθιερωμένη σέλφι την ώρα του εμβολιασμού… Οπως σύντομα ανακάλυψε, ένα ταξίδι λίγων ημερών σε ένα ελληνικό νησί για την πραγματοποίηση εμβολίου για την COVID-19 είναι το νέο trend για τους νέους κάτω των 30 ετών. «Η μισή Κηφισιά έχει εμβολιαστεί», λέει ο 27χρονος Οδυσσέας Γ., ο οποίος επίσης έχει οργανώσει την απόδρασή του προς την «Ελευθερία» με τον ίδιο τρόπο. Ολα άρχισαν όταν ανακοινώθηκε το 2ο στάδιο της επιχείρησης εμβολιασμού υπό τον κωδικό «Γαλάζια Ελευθερία». Η προσπάθεια ήταν αρχικά να πραγματοποιηθεί καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων των μικρών νησιών. Στη συνέχεια η επιχείρηση επεκτάθηκε και σε άλλα νησιά, με την αποστολή μάλιστα εθελοντών και κινητών μονάδων εμβολιασμού ώστε να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια στις ανακοινώσεις της 17ης Μαΐου, η οποία αρχικά πέρασε απαρατήρητη, άνοιξε την πόρτα στους νέους κάτω των 30 ετών να εμβολιαστούν άμεσα – εκτός τυπικής σειράς και μάλιστα «μια και έξω». 

«Ο εμβολιασμός στα νησιά θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Από το βράδυ της Δευτέρας όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν πρόσβαση στο μονοδοσικό αυτό εμβόλιο. Μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα στα 19 νησιά (σ.σ. Σαλαμίνα, Κω, Πάρο, Ρόδο, Μύκονο, Νάξο, Χίο, Αίγινα, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θάσο, Κάλυμνο, Σύρο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο) θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι κάτοικοι, οι διαμένοντες και οι εποχικοί εργαζόμενοι των νησιών αυτών», είχε ανακοινώσει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

Η δεύτερη πληροφορία-κλειδί είναι πλέον κοινό μυστικό: Αν δεν βρίσκεις ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής σου, αρκεί να αλλάξεις τον ταχυδρομικό κώδικα και είσαι ελεύθερος να διαλέξεις ραντεβού σε άλλες περιοχές. Στην περίπτωση των νησιών αρκεί να βάλεις τον ταχυδρομικό κώδικα του συγκεκριμένου νησιού για να εξασφαλίσεις τη δυνατότητα εμβολιασμού στην Πάρο και ας είσαι κάτοικος Κυψέλης. Πρόκειται για παρανομία; Οχι, είναι μια δυνατότητα που έχει δοθεί προκειμένου να μη μένουν αδιάθετα εμβόλια σε κάποιες περιοχές, ενώ λείπουν σε άλλες. Παράλληλα, όσον αφορά τους νέους κάτω των 30 και τη δυνατότητα να εμβολιαστούν στα νησιά αποτελεί μια win win επιλογή: και αυξάνεται ο πληθυσμός των εμβολιασμένων στην ηλικία κάτω των 30, άνθρωποι δηλαδή που ακόμα και όταν κολλήσουν είναι ασυμπτωματικοί και ταυτόχρονα κινούνται πολύ, χωρίς οι νεότεροι να παίρνουν τη θέση των μεγαλύτερων. Ταυτόχρονα τα νησιά χάρις στον «εμβολιαστικό τουρισμό» έχουν τους πρώτους καλοκαιρινούς τους επισκέπτες. 

Την ίδια στιγμή, πολλοί νησιώτες δείχνουν απρόθυμοι να εμβολιαστούν. Η συμμετοχή σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Λήμνο, Σάμο αλλά και στη Χίο παραμένει χαμηλή. Στη Ζάκυνθο, για παράδειγμα, με πληθυσμό 38.954 στην τελευταία απογραφή, μόνο 14.132 άνθρωποι είχαν κάνει μία τουλάχιστον δόση έως προχθές Παρασκευή. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι πρόκειται για ένα τουριστικό νησί όπου ήδη έχουν μεταβεί αρκετοί εποχικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ασφαλώς έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό, αντιλαμβανόμαστε ότι ο γηγενής πληθυσμός είναι εξαιρετικά διστακτικός. Κάπως έτσι ο Γ.Ι., που έχει ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο, αποφάσισε να κατέβει στο νησί για να εμβολιαστεί. «Μπορούσες να κλείσεις ραντεβού για την ίδια μέρα το απόγευμα, ενώ στην Αθήνα το ραντεβού μου ήταν για μέσα Ιουνίου και το άλλο αρχές Αυγούστου. Γιατί να μην ξεμπερδεύω με μονοδοσικό;» εξηγεί. 

Στη Σάμο, με καταγεγραμμένο πληθυσμό 32.977, εμφανίζονται 9.039 άτομα να έχουν κάνει μία δόση εμβολίου, ενώ ανάλογα χαμηλή είναι η προσέλευση και σε άλλα νησιά.

Επιχείρηση πειθούς

Περισσότερο αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι διστάζουν να εμβολιαστούν και άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νόσου εφόσον κολλήσουν, δηλαδή οι άνω των 60 ετών. Ο δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσίβελης εξηγεί ότι, παρά τις προσπάθειες, δύσκολα οι μεγάλοι άνθρωποι πείθονται να εμβολιαστούν. «Φοβούνται πολύ με αυτά που ακούν και θεωρούν ότι κινδυνεύουν από το εμβόλιο, ενώ κινδυνεύουν από τον ιό», λέει. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στις υπηρεσίες Πρόνοιας του δήμου, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», και έρχονται καθημερινά σε επαφή με ευάλωτους και ηλικιωμένους τούς εξηγούν τα οφέλη του εμβολιασμού. Ο δήμος επίσης είναι διατεθειμένος να μεταφέρει όποιον δεν μπορεί να μετακινηθεί στο κέντρο εμβολιασμού. «Προχθές δύο γυναίκες περίπου 60 χρόνων που μένουν σε ένα χωριό έπρεπε να κάνουν 60 χιλιόμετρα για να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο. Εχει πέσει μια γέφυρα εξαιτίας του “Ιανού” και για να πας από το ένα μέρος στο άλλο πρέπει να κάνεις τον γύρο του νησιού. Τις πήγαμε με αυτοκίνητο του δήμου και όταν έρθει η ώρα για τη 2η δόση, θα τις ξαναπάμε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πειστεί ο πληθυσμός, αλλά οι μεγάλοι άνθρωποι φοβούνται», εξηγεί ο δήμαρχος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή