Κορωνοϊός: Σταθερή μείωση νέων εισαγωγών

Κορωνοϊός: Σταθερή μείωση νέων εισαγωγών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχωρεί η πίεση της πανδημίας της COVID-19 στο σύστημα υγείας της χώρας μας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να μειώνεται συνεχώς και με σταθερό ρυθμό τον τελευταίο ένα μήνα, και τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας να είναι τις τελευταίες δύο ημέρες λιγότερες από 200, όταν στα μέσα Απριλίου 200 εισαγωγές γίνονται μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι χθες το μεσημέρι σε νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 481, όταν ένα μήνα πριν οι διασωληνωμένοι ασθενείς της COVID-19 ξεπερνούσαν τους 800. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 151, όταν στις αρχές Απριλίου και στην κορύφωση της επιβάρυνσης της πανδημίας στο σύστημα υγείας οι εισαγωγές περιστατικών της COVID είχαν αγγίξει και τις 600 σε μία ημέρα.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.007 νέα κρούσματα και 41 θανάτους ασθενών με COVID-19. Τα μισά από τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες προέρχονται από την Αττική (513), 107 στη Θεσσαλονίκη και 30 στη Λάρισα. Σημειώνεται ότι σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν τα μισά από το σύνολο των κρουσμάτων που εντοπίζονται προέρχονται από την Αττική. Την προηγούμενη εβδομάδα το 49,4% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 8,8% στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους ήταν 159,6 έναντι 91,4, ανά εκατομμύριο κατοίκους που ήταν ο μέσος όρος της Ε.Ε.

H Ελλάδα στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας με 1.143 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους ήταν στη 19η θέση στην Ε.Ε. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 84 ημέρες έναντι 79 στα μέσα του μήνα και των θανάτων 109 ημέρες.

Η αποκλιμάκωση της πίεσης της πανδημίας στο ΕΣΥ επιτρέπει να επανέλθει σε μία μερική κανονικότητα και η λειτουργία των νοσοκομείων, με τον Ερυθρό Σταυρό –μετά το Θριάσιο και το Σισμανόγλειο– να είναι το επόμενο νοσοκομείο που θα αποχαρακτηριστεί από νοσοκομείο COVID. Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Παρασκευή ο αν. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, ήδη έχουν δοθεί 25 κλίνες για περιστατικά του χειρουργικού τομέα του συγκεκριμένου νοσοκομείου που ήταν σε αναμονή και έως τις 7 Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση του Ερυθρού Σταυρού από COVID σε γενικό νοσοκομείο.

Η σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας φέρνει στην επιφάνεια πάντως και τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία της επικράτειας. Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Ρόδου υπηρετούν μόνο δύο αναισθησιολόγοι, γεγονός που οδήγησε τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, να αποστείλει επείγουσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου για μόνιμο προσωπικό, θέσεις επικουρικών αλλά και εξωτερικούς συνεργάτες (έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών). Υποστελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος, της Παθολογικής Κλινικής της μονάδας τεχνητού νεφρού, του νευρολογικού τμήματος του νοσοκομείου Ξάνθης, καταγγέλλει και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή