Σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό

Σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πιλοτική εφαρμογή τέθηκε χθες στη χώρα μας το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU Digital COVID Certificate). Οπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (ΣΚΑΪ), η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που εντάσσονται σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Σύντομα θα ανακοινωθεί ποιες χώρες ενεργοποιούν μαζί με την Ελλάδα το ψηφιακό πιστοποιητικό, και στις οποίες οι Ελληνες που θα το εκδώσουν θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. και οι Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν αναμένεται να ενταχθούν την 1η Ιουλίου. Ηδη οι Ελληνες πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα eudcc.gov.gr μέσω της οποίας, είτε με τον προσωπικό τους κωδικό πρόσβασης στο Taxisnet είτε με τον ΑΜΚΑ τους, θα λαμβάνουν το πιστοποιητικό εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, εάν έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες και εάν έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (μοριακό ή rapid test αντιγόνου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε κράτος μπορεί να προσδιορίζει τον χρόνο που θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, τη διενέργεια του τεστ ή από τη διάγνωση της νόσου, οπότε συστήνεται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν εάν το πιστοποιητικό τους είναι σε ισχύ. Υπενθυμίζεται πως το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αρχικά το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Εν τω μεταξύ, χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.886 νέα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο 61.644 τεστ (ποσοστό θετικότητας 3%), και 27 θανάτους ασθενών, που είναι ο μικρότερος αριθμός ημερήσιων θανάτων τους τελευταίους τρεις μήνες στη χώρα μας. Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίστηκαν 959 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 169 και στη Λάρισα 52. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 482 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ και χθες ο αριθμός των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν κάτω από 200 (173 έναντι 218 εξιτηρίων λόγω ίασης).

Πάντως, εικόνα πολύ αργής αποκλιμάκωσης ή και σταθεροποίησης του ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη προκύπτει από τους εργαστηριακούς ελέγχους σε αστικά λύματα του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-26%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Δικτύου, «για τρίτη εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής εμφανίζει μια σταθεροποίηση του μέσου όρου αυτού με τάση ύφεσης ειδικά τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας. Το ιικό φορτίο παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα». Στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μείωση (-21%), μικρότερη σε σύγκριση με προηγούμενες εβδομάδες. Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε Ξάνθη (-74%), Βόλο (-73%), Λάρισα (-51%) και Ηράκλειο (-45%). Αντιθέτως, καθαρή αύξηση στο μέσο ιικό φορτίο παρατηρήθηκε σε Πάτρα (50%) και Χανιά (78%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή