Κορωνοϊός: Αποκλιμακώνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Πτωτική τάση στα κρούσματα

Κορωνοϊός: Αποκλιμακώνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Πτωτική τάση στα κρούσματα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σταθερό ρυθμό συνεχίζεται η πτωτική πορεία του τρίτου επιδημικού κύματος της COVID-19, με τους δείκτες ωστόσο ακόμη να παραμένουν σε επίπεδα που δεν δικαιολογούν κάποιον εφησυχασμό. Χθες καταγράφηκαν 1.239 νέα κρούσματα της COVID-19 και 39 θάνατοι ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών στα ημερήσια κρούσματα έχει μειωθεί στα 1.360 έναντι 1.660 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχη μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των θανάτων (μ.ό. 32 έναντι 44 την προηγούμενη εβδομάδα). Χθες πραγματοποιήθηκαν 46.251 τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας είναι στο 2,7%. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, 590 εντοπίστηκαν στην Αττική, 148 στη Θεσσαλονίκη και 32 στη Μαγνησία. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι λόγω της νόσου ήταν 476, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία υποχώρησαν στους 145.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σταθερά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ο αριθμός των εισαγωγών των ασθενών με COVID-19 είναι χαμηλότερος του αριθμού των εξιτηρίων που εκδίδονται λόγω ίασης. Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.433, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.827. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλιμακώνεται γρήγορα η πίεση στο ΕΣΥ όσον αφορά τις απλές κλίνες νοσηλείας COVID, και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τρεις στις τέσσερις κλίνες είναι πλέον κενές.

Αποδέσμευση κλινών

Η αποκλιμάκωση αυτή οδηγεί το υπουργείο Υγείας στο να αποδεσμεύει σταδιακά κλίνες για γενικά περιστατικά. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταχθεί το έως τώρα αποκλειστικά COVID Κοργιαλένειο Μπενάκειο στο πρόγραμμα εφημεριών, ενώ το ίδιο θα ισχύσει από σήμερα για το νοσοκομείο Παμμακάριστος, με τους εργαζομένους του ωστόσο να ζητούν ως προϋπόθεση για την ασφαλή μεικτή λειτουργία του νοσοκομείου (νοσηλεία COVID και non COVID περιστατικών) διαχωρισμό χώρων του τμήματος επειγόντων περιστατικών και ενίσχυση του προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα ταυτοποιήθηκαν επιπλέον 924 μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 σε σύνολο 955 επιλεγμένων δειγμάτων που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούσε το βρετανικό στέλεχος (663), ενώ εντοπίστηκε άλλη μία περίπτωση του ινδικού στελέχους (Β.1.616.2). Από τα υπόλοιπα δείγματα που ταυτοποιήθηκαν, τα 251 αφορούν το στέλεχος Β.1.1.318. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Αφρική, ενώ στη χώρα μας καταγράφεται με σχετικά μεγάλη συχνότητα στο κέντρο της Αθήνας και «επεκτείνεται» και σε άλλες περιφέρειες. Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της λειτουργίας του Δικτύου μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά 14.240 δείγματα, εκ των οποίων τα τρία πιο συχνά στελέχη που έχουν απομονωθεί είναι το βρετανικό με ποσοστό 68,97%, ακολουθούμενο από το Β.1.1.318 με ποσοστό 10,34% και το νοτιοαφρικανικό (0,55%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή