Οι απινιδωτές σώζουν ζωές – Πολύτιμος οδηγός το εγχείρημα της Δράμας

Οι απινιδωτές σώζουν ζωές – Πολύτιμος οδηγός το εγχείρημα της Δράμας

Πόλη-πρότυπο κατά της καρδιακής ανακοπής, της συχνότερης αιτίας θανάτου στον δυτικό κόσμο, αποτελεί η πόλη της Δράμας

οι-απινιδωτές-σώζουν-ζωές-πολύτιμος-561401401

Πόλη-πρότυπο κατά της καρδιακής ανακοπής, της συχνότερης αιτίας θανάτου στον δυτικό κόσμο, από την οποία χάνονται 350.000 Ευρωπαίοι τον χρόνο, αποτελεί η πόλη της Δράμας, με τους 42 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, εγκατεστημένους σε όλον τον αστικό ιστό της. Συγκεκριμένα, σε σημεία όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, στο γήπεδο, στο δημαρχείο, στο ωδείο, σε εκκλησίες, σε σχολεία, στο δικαστικό μέγαρο, στην κεντρική πλατεία, έτσι ώστε, αν παρέμβει άμεσα κάποιος που γνωρίζει να χειρίζεται το μηχάνημα, ο ασθενής έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιζήσει.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ανάγκη για απινιδωτές και εκπαίδευση πολιτών

Το μοναδικό στον κόσμο εγχείρημα, αποτέλεσμα των συνεχών ενεργειών ομάδας έγκριτων καρδιολόγων και ευεργεσίας –τους απινιδωτές δώρισε ο Κώστας Αποστολίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας Raycap, που διατηρεί εργοστάσιο στην περιοχή–, φιλοδοξεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Το ποσοστό ανακοπής σε έναν άνθρωπο που υφίσταται π.χ. έμφραγμα είναι πολύ υψηλό, περίπου 30%, και μέχρι να μεταφερθεί αυτός στο νοσοκομείο, έχει παρέλθει πολύτιμος χρόνος. Σε χώρες του κόσμου όπου υπάρχει καλά οργανωμένο δίκτυο τέτοιων συσκευών και άμεσης παροχής βοήθειας, τα απογοητευτικά ποσοστά διάσωσης, που κυμαίνονται από 4%-6% διεθνώς, αγγίζουν το 25%.

Οι απινιδωτές σώζουν ζωές – Πολύτιμος οδηγός το εγχείρημα της Δράμας-1

⇒ Διαβάστε ακόμη: Απινιδωτές: Η κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα και η ανησυχία για τα κενά

Αρχικά εκπαιδεύονται άτομα που είναι πιθανότερο να έρθουν σε επαφή με θύματα καρδιακής ανακοπής, όπως γιατροί, οδοντίατροι, αστυνομικοί, πυροσβέστες (οι περισσότεροι πυροσβέστες είναι ήδη εκπαιδευμένοι στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση) και στη συνέχεια η εκπαίδευση να επεκταθεί στα σχολεία και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της πόλης. «Παράλληλα, ο Δήμος Δράμας αναμένεται να αναλάβει το κόστος συντήρησης και καλής λειτουργίας των απινιδωτών, το οποίο κυμαίνεται στις 8.000 ευρώ ετησίως», συνεχίζει ο κ. Καΐρης. «Οι συσκευές θα ανακατανεμηθούν στον ιστό της πόλης, ενώ με κατάλληλη εφαρμογή θα μπορεί να πληροφορείται ο πολίτης την πλησιέστερη θέση απινιδωτή. Επίσης υπάρχει η πρόθεση, οι απινιδωτές να βγουν από τα κτίρια στα οποία βρίσκονται σήμερα και να τοποθετηθούν έξω, σε ειδικά κουβούκλια, όπως εκείνα των τηλεφώνων του ΟΤΕ, ώστε να είναι προσβάσιμοι καθ’ όλο το 24ωρο. Κάθε φορά που θα ενεργοποιείται ο απινιδωτής, μέσω ειδικής εφαρμογής, θα δίνεται σήμα στο ΕΚΑΒ αλλά και στα μέλη του συλλόγου, έτσι ώστε ο διασώστης να μπορεί να δεχτεί βοήθεια, τόσο από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ όσο και από πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί στην καρδιακή αναζωογόνηση», καταλήγει ο κ. Καΐρης. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εγχείρημα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμος οδηγός και για άλλες πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή