Με τρεις επιλογές για εμβολιασμό οι 18-24

Με τρεις επιλογές για εμβολιασμό οι 18-24

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλό ποσοστό μη προσέλευσης για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και το οποίο είναι στα συνήθη επίπεδα, κατέγραψε το υπουργείο Υγείας την πρώτη ημέρα μετά την ανακοίνωση των νέων συστάσεων για το ηλικιακό όριο όσον αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο και το οποίο προκάλεσε αναστάτωση στους πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, προχθές Τρίτη είχαν προγραμματιστεί 9.123 ραντεβού με εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, εκ των οποίων έγιναν οι 8.750, δηλαδή το 93%. Οπως ανέφερε χθες (ΑΝΤ1) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «είναι το καθημερινό ποσοστό» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν περισσότερες ακυρώσεις στο σύστημα από όσες έχουμε συνήθως».

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή ενεργοποίηση της δυνατότητας προγραμματισμού του εμβολιασμού και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, για τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών, ήταν και το τελευταίο στάδιο της σταδιακής πρόσβασης όλων των ενήλικων πολιτών της χώρας μας στο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι της COVID-19. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, ήδη τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας είχαν επιβεβαιωθεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης ραντεβού 51.000 ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας. Σημειώνεται ότι από την περασμένη Πέμπτη είχε ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα 25 έως 29 ετών, με περίπου 100.000 νέους αυτής της ομάδας να έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα περισσότερο από το 11% έχει κάνει ήδη μία δόση (με Johnson & Johnson ή επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή σε επαγγελματικές ομάδες οι οποίες εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα), ποσοστό που εάν συμπεριληφθούν και όσοι έκλεισαν ραντεβού ανέρχεται σε 28%.

Την ίδια στιγμή, περαιτέρω υποχώρηση της επιδημίας καταδεικνύουν τα χθεσινά δεδομένα που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, τα νέα κρούσματα είναι 549, ενώ το τελευταίο 24ωρο δηλώθηκαν 13 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) για την επικράτεια υπολογίζεται πλέον στο 0,8, και το ποσοστό θετικότητας στους εργαστηριακούς ελέγχους (μοριακοί RT-PCR/Rapid-Ag) έχει μειωθεί στο 1,8%. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 330 ασθενείς, ενώ και χθες ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό σε νοσοκομεία της επικράτειας ήταν κάτω από 100 (95 ασθενείς). Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 739 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία έναντι 1.143 εξιτηρίων λόγω ίασης.

Σημαντική μείωση του ιικού φορτίου σε Αττική και Ιωάννινα (-47% και -66% αντίστοιχα) κατέδειξαν οι τελευταίοι εργαστηριακοί έλεγχοι του εθνικού δικτύου επιδημιολογίας λυμάτων για την επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα. Οριακή είναι η μείωση στη Θεσσαλονίκη (-27%) και στην Ξάνθη (-19%), ενώ στον αντίποδα οριακές αυξήσεις καταγράφονται σε Λάρισα και Βόλο (20% και 14% αντίστοιχα). Στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, οι όποιες μεταβολές χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως μη αξιολογήσιμες λόγω χαμηλού φορτίου, ενώ στην Πάτρα, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και «κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή